söndag, november 20, 2011

Frida Ensam vs. Elva Kvinnor I Ett Hus

1975 var året då Abba-Frida och Abba-Agneta släppte var sitt soloalbum. Vad som har gått mig helt förbi tills jag nyligen läste info om plattan är att "Frida Ensam" enbart består av covers förutom "Fernando" som skrevs just till detta album. Ha, där ser man!
Agnetas "Elva Kvinnor I Ett Hus" var tänkt som ett tema album som skulle beskriva just elva kvinnor i ett hus och deras öden och leverne. I början spånades det också om att alla skulle ha namn som påminde om Fältskog; Älskog och dyl. Den iden kom inte längre. "Sos" blev Abbas bidrag som fick plats på plattan då Agnetas skivbolag Cupol krävde en Abbalåt för att öka försäljningssiffrorna. Jaha, så tänkte man då!

Nu till dagens fråga. Vilket av dessa album klassar du som din favorit?

8 kommentarer:

Mikael sa...

Agnetha eller Frida? Svårt! Egentligen har jag inget "förhållande" till nåt av albumen mer än att jag minns när de kom och att flera låtar spelades i radio. När det begav sig med Abba tyckte jag Frida var den bättre och seriösare av de tu, men när jag lyssnar med moderna öron inser jag att det var Agnethas röst som var en av de viktigaste beståndsdelarna i Abba-pusslet. och en skiva med nästan bara egenkomponerade låtar är i sammanhanget imponerande. Mest speltid i radio fick Tack för en underbar, vanlig dag och Doktorn (plus SOS, förstås). Så, det lutar nog åt Agnetha. Å andra sidan är det nog - egentligen - starkare låtar på Frida ensam (såklart med kompositörer som David Bowie och Brian Wilson), men det är ju trots allt en cover-platta. Vem/vilka skrev förresten de svenska texterna?

Rick sa...

Fernando - Stikkan Anderson,Benny Andersson, Björn Ulvaeus.

Jag är mig själv nu - Marie Bergman.

Som en sparv - Barbro Hörberg.

Vill du låna en man? -Stikkan Anderson.

Liv på Mars? - Owe Junsjö.

Syrtaki - Sam Lundwall.

Aldrig mej - Stikkan Anderson.

Guld och gröna ängar - Owe Junsjö.

Ett liv i solen - Mats Paulson.

Skulle de' va' skönt - Marie Bergman.

Var är min clown? - Mats Paulson.


Kan det verkligen vara "Visa vind vindens ängar" Mats Paulson?

Hedström sa...

För mig är Agnetha (obs! stavningen) centralfiguren i ABBA. Utstrålningen, stjärnglansen. I mina ögon är hon Sveriges största kvinnliga superstjärna alla kategorier. Hon fyller 62 år 5e april, på skärtorsdan.

Rick sa...

Jag gillade också Agnetha(rätt stavning) mest. Frida plockade mången poäng när hon plockade in Phil Collins som producent, så i dagsläget är det lika.

Näsan sa...

Morsan hade Fridaplattan, och redan i unga år var jag svag för lårhöga strumpor (även om de mordernare Stayupsen är bättre). Omslaget gör således att Frida får min röst!

Rick sa...

Oj vad jag blir förvånad...!

Näsan sa...

Brunetter går alltid före blondiner!

Rogga S sa...

Min röst går till Agnetha - och glöm inte hennes omtalade bakdel.
Men visst normalt går brunetter före.