tisdag, februari 07, 2012

Bandyspecial dag 1

Ahhhh! Bandyspecial! Aldrig har väl det varit en sådan stämning på bloggen tidigare.
Hur lägger vi upp detta nu då? Jo, vi kör en tredagars special med bandy som tema. Jag kommer att under dessa tre dagar att lista upp mina fem svenska bandy favoriter, mina fem favoritlag och sist, mina fem favorit bandyarenor. Nej, nu börjar vi med att lista upp mina fem personliga svenska bandyfavoritspelare  genom tiderna.

Varsågod!

5. Kjell Kruse
Redan den 23 mars 2009 (här) fanns Kjell Kruse med i topp på min Kjell tre i topp lista. Kan ej så mycket om Kjelle faktiskt, det är väl mest namnet jag har lagt på minnet. Bara därför, återfinns Kjell på plats nummer fem.

Kjell Kruse, född 28 juni 1964, är en svensk bandyspelare, som under sin aktiva karriär spelade i Karlstadslaget IF Boltic. Säsongerna 1985/1986 och 1989/1990 vann han skytteligan för högsta serien i Sverige. Han är känd för sitt skott och spelförmåga med boll.Kjell Kruse finns med i Guinness rekordbok som den yngste spelaren som varit med i en allsvensk match. Han var endast 14 år och 242 dagar gammal när han debuterade för Lesjöfors IF (Wikipedia).
4. Göran "Dallas" Sedwall.
På Wikipedia hittar man detta om "Dallas":
Född 1941 i Söderhamn, är en före detta svensk bandyspelare.

Göran Sedwall spelade huvuddelen av sin aktiva tid i Brobergs IF, men gjorde också en sejour på 1960-talet i Falu BS.

SM - 4 gånger (1963, 1964, 1976, 1977)

Landskamper - 57
VM - deltog 5 gånger
Stor grabb - nr 128

3. Gösta "Snoddas" Nordgren.
En presentation kan kännas onödig, men är det bandyvecka så är det. Wikipedia: Karl Gösta "Snoddas" Nordgren, född 30 december 1926 i Arbrå norr om Bollnäs, död 18 februari 1981, då bosatt i Ljusne söder om Söderhamn, var en svensk sångare, flottare och bandyspelare."Snoddas" var flottare till yrket och bandyspelare i Bollnäs GIF. Han slog igenom som sångare den 26 januari 1952 i Lennart Hylands legendariska radioprogram Karusellen. Gösta Nordgren orsakade då vad som än idag kallas för "Snoddasfeber". I programmet framförde "Snoddas" sången Flottarkärlek, som sedan blev hans signaturmelodi och dessutom en landsplåga. I ursprungsversionen av Flottarkärlek fanns inte den kända strofen "Hadderian Haddera" med. Den lades till först i efterhand och till den skivinspelning som gjordes.

2. Bernt "Bempa" Ericsson.

Wikipedia: Bernt "Bempa" Ericsson, född 5 maj 1942 i Falun, är en svensk tidigare bandyspelare.

"Bempa" gjorde A-lagsdebut för Falu BS den 16 februari 1958 i en match mot Edsbyns IF. Han gjorde landslagsdebut den 26 januari 1963 i Nässjö och svarade då för två mål mot Finland. Totalt skulle det bli 109 landskamper och 8 VM-turneringar för "Bempa". I sex av dom åtta VM-turneringarna har "Bempa" blivit framröstad i "världslaget" och medaljskörden blev fem silver och tre brons. "Bempa" spelade sju säsonger i näst högsta serien och 17 säsonger i högsta serien där dom tre SM-gulden var höjdpunkten på karriären.

Till sist, plats nummer 1!!! Kanske lite oväntat men ser man den mannens meritlista så finns ingen tvekan till varför han ligger etta på bloggen.

1. Lars "Knatten"Olsson

Lars "Knatten" Olsson, född 9 november 1947, är en svensk tidigare bandyspelare. Han var framgångsrik målskytt i Sandvikens AIK under 1970- och 1980-talen. Han spelade 404 matcher och gjorde 598 mål under 20 säsonger. Han vann skytteligan fem gånger. Nummer 10 är undanlagt i Sandvikens AIK för att hedra honom.


För Sverige spelade Olsson 46 landskamper.

Lars Olsson växte upp vid anrika Norra IP i Sandviken.

6 kommentarer:

Mats Barista sa...

Här kommer min lista:

1. Jonas Claesson - Bandyns Foppa. Steget före alla andra på plan. Om man bara hör honom prata så kan han misstas för Lars-Åke Lagrell.

2. Bernt "Bempa" Ericsson - sportens förgrundsfigur. I diskussionen mellan hockey och bandy så motiverade han sitt val av sport genom att säga något om att "pröva att släppa ned en puck eller boll till en kattunge och se vad den väljer att leka med".

3. Pelle Fosshaug - BBB. Bandyns Bad Boy. Kunde/Kan göra allt med en bandyboll utom att få den att nysa.

Bubblare: Torbjörn Ek, Patrik Nilsson, Pinnen Ramberg, Kjell Kruse och Knatten Olsson.

Näsan sa...

Min lista till en sport som till och med har pinsammare VM än Innebandyns. OK jag ger väl detta hemska ämne en chans:
1: "Bempa" - Kanske det första idrotts-smeknamnet som satte sig i otaliga Sport Spegel sändningar (eller Sportnytt)
2: Pelle Fosshaug - Herregud vilka överfall mannen har gjort (verbalt och fysiskt). Wernblom framstår som en mysig hundvalp i jämförelse!
3:Patrik "Palle" Rönnkvist - Gammal profil i bandylaget i mitt hjärta, Kalix BF (tidigare Kalix Nyborg BK). "Palle" en riktig lirare och målspruta! Mest känd för sina år i Edsbyn.
Kolla in Pelle:
"-Fruktsalladen!":
http://guldbyn.blogspot.com/2010/11/bandyprofiler.html

Rick sa...

Härliga listor grabbar!!!

Jag skulle vilja se en leranimations wrestligfight mellan Fosshaug och Wernblom, det hade varit något det.

Palle Rönnkvist är för mig ett okänt namn! (detta blottar väl min okunskap i bandyvärlden...)

Hedström sa...

Härligt med bandyspecial!
Min lista:
1. Knatten Olsson. När man var nere på allmänhetens åkning på Norra IP slogs man om vem som skulle vara Knatten.
2. Magnus Muhrén. På den SAIK-tröja jag har står det nummer 13. Tyvärr slutade hans SAIK-karriär med lite småbråk o dispyter. Men en härlig lirare var/är han.
3. Patrik Nilsson. Efter Ryssland ville han komma tillbaka till SAIK men av nån obegriplig anledning hamnade han i Hammarby istället. Rykten säger att han o Muhrén inte gick ihop.

Mats Barista sa...

Intressanta listor. Jag trodde nästan att du skulle ha haft med Torbjörn Ek, Rick?

Rick sa...

Torbjörn Ek var visserligen duktig men han skulle aldrig platsa i denna femma.