fredag, maj 06, 2011

Kägelbanan en torsdagkväll

Jag kom till Kägelbanan en bit efter 21.00. Det var utannonserat att Handsome Family skulle börja kl. 20.30 men man vet ju hur det brukar vara med sådana saker. I foajen pratade jag med vakten som vänligt berättade att konserten hållit på i 20 minuter och att det var Josh T Pearson som stod på scenen och att den snygga familjen skulle spela efteråt. Josh T stod på scenen likt en blandning av Jesus och Mattias Fransson från Klungan. Han var trött och besviken på Ryan Air att det kostade honom $50 att ta med sig gitarren till Sverige. Han berättade dåliga historier som han själv skrattade så hjärtligt åt att han hade svårt att prata efteråt. Jag såg hans sista 20 minuter på scenen, jag hörde en låt. Vilket låt sedan! Med en elektrisk gitarr, tidigare under dagen fraktad från utomlands med Ryan Air som hovleverantör, stod den tunne, långhårige och väldigt långskäggige herre från Texas och känslosamt framförde sin musik med en stundtals viskande stämma som enkelt skulle kunna göra trollmor arbetslös.

Handsome Family är gamla favoriter som jag kommer att se varje gång de besöker den svenska hufvudstaden. Melbourne och Stockholm är familjens favoritplatser i världen som de gärna återkommer till. Om man får tro på vad de själva säger. Med ett kärleksfullt gnabbande sinsemellan mer likt ett gammalt par sittandes vid köksbordet efter ett 50-årigt äktenskap än en spelning inför publik, framför de sina vackra countrydoftande, ofta tragiska sånger. Ett gnabbande som får mina tankar att vandra till Anita och Televinken, alltid med en dos av humor och ironi vilket får en att dra på mungiporna. Brett och Rennie Sparks förmedlar en värme som gör den mest tragikomiska sång till en vänlig och varm klapp på kinden.

Nu är det tre år sedan bandet (familjen) släppte sitt senaste album Honey Moon och det vore på sin plats att de gav ut ett nytt album efter denna turné. De spelade förresten en ny sång om en hackspett där Brett joddlade i refrängen.

Detta är inte sista gången jag skriver om Handsome Family.

Inga kommentarer: