onsdag, juli 11, 2012

Skyttis runt 1973

Som en blixt från en klar himmel så slogs jag bara helt plötsligt av tanken att jag har träffat en världsrekordhållare i höjdhopp. Det måste ha varit 1973 eller något sådant, platsen var Skyttis i Ö-vik och redan på långt håll så syntes det att det var något stort på gång när ribban var uppe på toppen av höjdhoppställningen. Från tennisbanan nedanför där jag befann mig såg jag en lång och gänglig figur hoppa över denna ribba som måste ha varit en bra bit över 2-meter. Vad som sedan hände eller vad jag gjorde minns jag inte till 100%. Jag gick i alla fall upp till höjdhoppsmattan och stod säkert med stora ögon och tittade, glodde skulle man nog kunna säga. Att det var den amerikanska bronsmedaljören från München OS året innan jag beskådade fattade jag inte just då. Inte heller förstod jag där och då att detta var mannen som hade hoppat högre än någon annan människa på jorden in den stunden.

När jag sedan läste i ÖA att Dwight Stones skulle ha en uppvisning på Skyttis så lade jag ihop ett och ett. Någon autograf tog jag aldrig vilket jag i denna stund kan tycka var konstigt.

Vad Dwight Stones gjorde just i Ö-vik den sommaren vet jag inte.

Apropå autograf så tog jag autograf av Vaclav Nedomansky, Ronnie Pettersson, Malta (Clabbe och Göran Fristorp) och Staffan Scheja vid senare tillfällen istället.
 Just i ingången till upploppet på 400-metersbanan var höjdhoppet beläget under 70-talet och det var just där som den dubble OS-bronsmedaljören befann sig någon gång under sommarhalvåret 1973.

4 kommentarer:

Mikael sa...

Nedomansky, var det när Toronto Toros hade försäsongslägret i Övik?

Rick sa...

Jo det var i samband med den klassiska matchen. Nedomansky, Frank Mahovlich, Richard Farda och Paul Henderson hade ÖA bilder på i tidningen. Jag klippte ut bilderna, klistrade dem på hårdpapp. På så sätt fick jag egna hockeybilder som sedemera skulle bli signerade. Jag tror det var Mahovlich som undrade var jag fått bilderna ifrån. Kanske har jag kvar dem någonstans.

Mikael sa...

Sök i arkivet och scanna eller foto! Skulle vara kul att se :-)

Rick sa...

Hittar jag dem så återkommer jag om det på bloggen.