tisdag, juni 07, 2011

Huvudvärk av finnar?

Migrän är inget att leka med.

Lite kuriosa inför EM-kval matchen mot Finland på Råsunda ikväll:

... dagens uppgörelse är den 84:e landskampen mellan Sverige och Finland. Sverige har vunnit 63 gånger medan Finland har vunnit nio gånger och elva matcher har slutat oavgjort. Målskillnaden är 282-93 i svensk favör.


... Sverige aldrig har förlorat på Råsunda mot Finland i de tolv landskamper som spelats länderna emellan på arenan.

… inte mot något annat land har Sverige gjort lika många mål på som på Finland. De 282 målen fördelas på 133 spelare.


... AIK:s Erik Persson är den spelare som gjort flest mål mot Finland. Mellan 1932 och 1939 gjorde han nio mål. Johan Elmander är den ende av dagens aktiva spelare som gjort mål på Finland. Han avgjorde det senaste mötet på sensommaren för knappt två år sedan.

... före dagens match har det spelats sju landskamper med svenskt deltagande på dagens datum den 7 juni. Fem segrar, en oavgjord och en förlust har det blivit i dessa matcher, med en målskillnad på 21-4. Två av dessa matcher har också gällt kval till EM och i dessa båda matcher har det blivit seger. Den enda förlusten kom mot Österrike i VM-slutspelet 1978.

... 204 av de 1042 svenska landslagsmännen debuterat i landslaget mot Finland, och bland dem finns Kim Källström i dagens trupp. Den senaste landslagsdebutanten mot Finland var Fredrik Stenman, som gjorde ett sent inhopp i Göteborg för drygt fem år sedan.

... Mattias Jonson är den landslagsspelare som gjort flest mål den 7 juni, han gjorde tre av sina landslagsmål detta datum. Samtliga borta mot San Marino 2003.

... Sverige fram tills i dag använt 510 landslagsmän mot Finland. Orvar Bergmark har gjort flest med 14 landskamper. Av dagens aktiva spelare har Kim Källström och Christian Wilhelmsson gjort flest, med tre landskamper vardera.

... Björn "Lill-Garvis" Carlsson är den ende svenske landslagsspelaren som är född på dagens datum den 7 juni, han fyller i dag 69 år.

... Sverige vunnit sju av de 17 EM-kvalmatcher som spelats i juni. Tre matcher har förlorats och resterade tre har slutat oavgjort. Dessvärre har samtliga tre förluster kommit på Råsunda, bland annat mot Rumänien 1983 som i praktiken innebar att Sverige missade EM-festen i Frankrike sommaren 1984. Målskillnaden för EM-kvalmatcher i juni är 30-12.

... Sverige gjort mål i första halvlek i 116 av de 191 landskamper som har spelats på Råsunda. 125 gånger har man gjort mål i andra halvlek.

... det varit en utomnordisk domare i 19 av de landskamper som spelats mellan Sverige och Finland, dvs. i 23 procent av landskamperna.

Inga kommentarer: