söndag, oktober 23, 2011

Månbas Alpha

Dagens inlägg är en hyllning till serien Space 1999 eller som den kom att heta i svensk tv; Månbas Alpha. Svensk television sände sammanlagt 14 avsnitt ur säsong 1; 10 stycken sommaren 1976 och 4 stycken i december 1977. Den 22 december sändes det mest skrämmande avsnittet "Maskin eller människa", ett avsnitt som fick mig att sova oroligt en tid framöver. Vad just det avsnittet innehöll minns jag inte riktigt förutom att det var otäckt och väldigt skrämmande.

En intressant sak är att det oftast användes italienska desingmöbler i plast i serien och bl.a. också svenska designade föremål såsom Gustavsbergs plastkanna "Duett". Tittar på kannan så ser man ju att den ser ut som tagen ur framtiden.
En underbar insändare från 1982 i ämnet Månbas Alpha.

Klicka på ovanstående bilden av den mycket imponerande rymfarkosten från serien och du får beskåda vinjetten till tv-serien! Notera gärna discomusiken som drar igång i samband med att nyss nämnda farkost kraschlandar.

12 kommentarer:

Anonym sa...

Själva konceptet - att åka runt på Månen! - tyckte jag var knäppt redan på 70-talet men de små rymdfarkosterna har alltid imponerat på mig. Och signaturen är underbar! Här en länk med bättre ljudkvalitet där man hör den underbara, drivande basen; http://www.youtube.com/watch?v=RLhdY6_juDk

/Mikael

Rick sa...

Basen är i god världsklass!

Anonym sa...

Ja, där ligger Robert Edlund i lä!
Åtminstone tempomässigt :-)

/Mikael

Anonym sa...

..."åka runt MED Månen..." menade jag förstås!

/Mikael

Anonym sa...

Här är ett annat klassiskt 70-talsprogram med Månen i centrum och svåröverträffad signatur;
http://www.youtube.com/watch?v=_xOn9cdqywE

/Mikael

Rick sa...

Robert´s bas i "Förlorat år" ligger med på min "Basgångarnas 10-i-topp lista".

Klotet fick vi se på Stenhamraskolan i lågstadiet.

Signaturen har faktiskt även förekommit som snapsvisa en gång på en kräftfest. Det var originaltexten som jag och Rogga framförde. Det är bra "Schwung" i låten så att den passade verkligen in i sammanhanget och när avslutningen kom "..och vad det här är för mystiskt grej? Då höjdes snapsglasen och sedan avslutningen "Det ska vi lära dig".

Rogga S sa...

Månbas Alpha är legendarisk sci-fi TV - och hur coola var inte rymdfarkosten "Örnen".

Skön låt med härligt driv och elak gitarr.

Näsan sa...

Grym serie! "Eagle One" med Alan bakom spakarna. Min första rymdhjälte!

Anonym sa...

Kreativ snapsvisa!

Och visst är Roberts basgång på "Förlorat år" en höjdare. Kreativ även den!

/Mikael

Rick sa...

Du har den möjligen inte på mp3? Förlorat år alltså.

Anonym sa...

Nä, inget Sealingue alls på mp3. Men det finns en hel massa inspelningar på kassett :-) Får kanske be nån dotter eller svärson om hjälp att digitalisera.

Träffade Åke Johansson - sångaren i Tage Export - för nån månad sen. Han jobbar numera på Posten i Övik (och jag är i Domsjö). Han frågade om det finns nån Sealingue-inspelning av "Tårtan", och det gör det...på kassett....

/Mikael

Robert Edlund sa...

... jag har en hel konsert med flera band, bl a Sealingue och Animal Farm på rullband.