tisdag, december 20, 2011

En varm doft av colitas



Efter att ha sneglat på The Musical Box-bloggen (en alldeles utmärkt blogg) i morse blev jag bara tvungen att plocka from Eagles - Hotel California. Oj vad uttjatat....gäsp...ZzZz... men ack vad fel jag hade. På något sätt blir låten mer och mer intressant ju längre den går. Introt får mig att vilja stänga av stereon, den har ungefär samma effekt som introt till "Sweet home Alabama". Den mystiska texten bygger upp en stämning som exploderar när gitarrsolot drämmer till en i huvudet. Vet ej om det är Joe Walsh eller Don Felder som står för det.

Wikipedia beskriver låten så här:

"Hotel California", skriven av Don Felder, Don Henley och Glenn Frey, är en sång av den amerikanska rockgruppen Eagles, från deras album Hotel California från 1976. Den släpptes den 22 februari 1977 även på singel, med låten "Pretty Maids All in a Row" som b-sida, och blev en stor hit. Den 7 maj 1977 nådde den förstaplatsen på Billboard Hot 100 och den blev även åtta på singellistan i Storbritannien.
Låten sjöngs av Don Henley och hade även framträdande gitarrsolon av Joe Walsh och Don Felder. Hotellet som avbildas på omslaget är Beverly Hills Hotel i Los Angeles.
Ett antal coverversioner på låten har gjorts, bland annat av Gipsy Kings, Max Romeo och Alabama 3.


Den kryptiska texten beskriver en trött resenär som blir instängd på ett mardrömslikt lyxhotell som först verkar inbjudande och lockande, men som "du aldrig kan lämna". Exempel på formuleringar som gett upphov till kontroversiella tolkningar är "Varm doft av colitas (spanska för "små svansar", men även slang för Cannabisplantans knoppar), stiger up genom skyn"; "Det hördes röster längs med korridoren"; och "Så jag kallade upp kaptenen: 'Skulle jag kunna få mitt vin?' Han sa: 'Vi har inte haft den spriten/anden (that spirit) här sedan 1969.' Enligt upphovsmännen själva är sången en allegori för musikbranchens självdestruktiva hedonism vid slutet av 1970-talet; Don Henley har beskrivit den som "vår tolkning av det goda livet i Los Angeles", och har sagt att "det är i grunden en låt om den den mörka sidan av den amerikanska drömmen och USA:s överskott, vilket var något vi visste mycket om." Texten är enligt honom bara "litterära deviser", "samhällspolitiska ställningstaganden" och abstrakt lyrik.

Texten har bland annat tolkats som en metafor för droger, att lägga in sig på en drogavvänjningsklinik eller för mentalsjukhuset i Camarillo State. På 1980-talet spreds en tolkning av kristna evangelister att "Hotel California" åsyftar ett San Francisco-hotell som köpts och byggts om av Anton LaVey, grundare för Church of Satan. Oavsett om sången innehåller ett baklängesbudskap eller inte kan en anledning till att djävulsdyrkan tolkas in vara att en del av texten, om den spelas baklänges, enligt en icke-publicerad källa skulle lyda "Satan he hears this, he had me believe." Alltså "Satan hör detta. Han fick mig att tro". Andra icke-publicerade källor hävdar emellertid helt andra baklängesbudskap. Don Felder säger i sina memoarer "Heaven And Hell" att texten inte har något som helst dolt budskap och att det är en vanlig missuppfattning.

5 kommentarer:

Mikael sa...

Solot är väl en "duell" mellan Felder och Walsh. Felder börjar och sen skiftar de flera gånger (se t ex http://www.youtube.com/watch?v=9Ig-rgeXpF8 )

Rick sa...

Tvåhalsad gitarr! Jo jag tackar. Ju mer jag lyssnar på solona desto bättre blir det/dem.

Hur många band har en trummis på leadvocals? Måste fundera...

Rick sa...

Phil Collins förstås! och Olle Jönsson - Lasse Stefanz (oj, nu föll vi utanför ramen).

Anonym sa...

Du vet väl vad det sista en trummis säger i ett band?
-Vi kan väl spela nån av mina låtar?

Rogga S sa...

I "The Band" turas de väl om att sjunga men trummisen Levon Helm sjunger många bra låtar