fredag, november 16, 2012

The 7th Voyage Of Sinbad

Bloggen döpte om sig till "One Million Years B.C" den 30 juni 2010 (här). Namnet togs förstås från den fantastiska science fiction filmen från 1966 med Raquel Welch i huvudrollen. Något namnbyte är inte aktuellt för tillfället men en minst lika god film i samma genre som Million years... är "The 7th Voyage Of Sinbad" från 1958 som ni kan beskåda delar av ovan här. Filmen är baserad på berättelserna om Sinbad sjöfararen och den svenska översättningen blev "Sinbads Tusen Äventyr". I ett Bamse liknande äventyr planerar Sinbad ett giftemål med prinsessan Parisa när en olycka sker. Parisa krymper till minimal storlek varpå Sinbad måste uppsöka trollkarlen Sokurah för att få hjälp (inte helt olikt ett Bamse äventyr alltså). Jag skulle kunna gå in på en mer detaljerad nivå men jag lämnar något till betraktaren själv att fundera på.
Missa dock inte 4:55 in i filmen då de tvåhövdade vidundret Fågel Rock dyker upp.

Sista ordet är inte sagt i denna kolossalt underskattade filmgenre.

4 kommentarer:

Mikael sa...

Oj, det var många djur i det inlägget - från dinosaurier till påhittade djur och fabelversioner av riktiga.

Fågel Rock anses väl förresten vara nån slags kulturell reminiscens av de så kallade elefantfåglar som förr levde kring Indiska oceanen. Sagorna om Sinbad kommer ju från den asiatiska sagosamlingen "Tusen och en natt".

http://sv.wikipedia.org/wiki/Elefantf%C3%A5glar

http://sv.wikipedia.org/wiki/Tusen_och_en_natt

Mikael sa...

På tal om kolossalt underskattad filmgenre är jag nyfiken på sword & sandal-filmen "Colossus of Rhodes", en italiensk film från 1961;

http://www.youtube.com/watch?v=kbWOWLs1LXc

Rick sa...

Kolla in de tre som svingar sig i repen 0:40 in i filmen. Vad var anledningen till det?

Mikael sa...

Hehe, ja säg det! Och de har så dålig fart att de nog skulle bli hängande i mitten ifall de skulle göra en enda gungning till :-)