torsdag, december 23, 2010

Skillnaden i % gällande nöt, fläsk och blandfärs

Vart är världen på väg när vanlig ordinär nötfärs ligger på 12% fett mot tidigare 10%? Vid vissa tillfällen kan man se att det säljs köttfärs för 39kr/kg och vid dessa tillfälle ska man vara på sin vakt. Antingen säljs de för 39:-/förpackning = 78:-/kg (Lidl´s specialité) eller så är det irländsk köttfärs med 15% fett (ska faktiskt passa på att nämna i sammanhanget att jag har sett 17% färs blivit kallad för nötfärs). Blandfärs ligger på 17% fett och skillnaden däremellan är alltså ynka 2%. Bagatell kan tyckas men som seriös julköttbullefantast och tillika köttbullerullare så tycker jag att man ska hålla på gamla traditionella % mått och inte börja leka gud i köttdiskarna.

Dagens köttbullar gjorde jag på 4/5 12% nötfärs och 1/5 20% fläskfärs (jo, det är faktiskt de bullarna ni kan se överst i detta inlägg).

Dagens lucka kommer senare ikväll. Den som väntar på nåt gott...

Inga kommentarer: