onsdag, februari 08, 2012

Bandyspecial dag 2

Igår var det bandyartisterna som låg i fokus. Idag är det favoritlagen det gäller.
Bloggredaktionen har legat sömnlös och vridit och vänt på sin lista som nu till sist intagit sin slutliga form.

Varsågod.

5. Hälleforsnäs
 Hälleforsnäs IF har spelat 21 säsonger i Sveriges högsta division i bandy. Största framgången var i SM-slutspelet 1979 då laget lyckades ta sig till semifinal, där de förlorade tredje och avgörande matchen mot Brobergs IF med 2-5 i Söderhamn.

Detta var den första bildträff på Sandslån när jag googlade och inget bild på laget 1975/76 fanns att frambringa så det blir denna som får symbolisera bandlaget. 
4. Sandslån
Sandslåns SK är en vilande sportklubb i Sandslån i Kramfors kommun i Sverige. Klubben bildades 1927, och var känd som Ångermanlands bandystolthet, kallad Timmerkusarna. 1950 gick klubbens bandylag till final i norrländska mästerskapet, där man åkte på stryk mot Haparandapojkarna.

I bandy spelade klubben i Sveriges division säsongerna 1961 och 1975/1976. 1978 vann Anders Wedin, då spelandes för klubben, skytteligan för Sveriges dåvarande andradivision i bandy, Division II.

3. Surte
Bandylag men också känt för ett ras, vilket vi beskriver här:

Surteraset var ett av efterkrigstidens många jordskred i Västsverige och inträffade i Surte (ca 1,5 mil norr om Göteborg) 1950.


Skredet ägde rum den 29 september klockan 08.11 vid Surte södra station och bara minuter tidigare hade ett tåg med 800 passagerare passerat. Skredet varade mindre än 3 minuter, det var 400 meter brett och 600 meter långt (24 hektar) med en uppskattad jordvolym på 3 miljoner m³, vägande 10 miljoner ton, som kanade ut mot och delvis ner i Göta älv. Rasmassan kom sedan att blockera älven flera veckor för större båttrafik. Husen som drogs med i skredet flyttades upp till 150 meter. Fler än 30 bostadshus förstördes, men bara en person omkom. Över 450 familjer blev hemlösa.

Muddringen av Göta älv inleddes nästan direkt för att kunna återställa den då livliga båttrafiken och leddes av dåvarande Vattenfallsstyrelsen. I den första etappen vilken färdigställdes inom ett par veckor hade de tre mudderverken muddrat 80 000 kubikmeter lera vilket gav båtar med 3 meters djupgående möjlighet att passera. Katastrofberedskapen var tämligen god och inom en månad hade väg-, järnväg- och sjöfartstrafik återigen kommit igång.

2. Skutskär

Skutskärs IF är en idrottsförening i Skutskär i Älvkarleby kommun i Sverige. Föreningen delades upp i Skutskärs IF Bandyklubb och Skutskärs IF Fotbollsklubb 1989, som dock är en alliansförening. Den första idrottsföreningen i Skutskär lades ned redan 1887. Ett nytt försök gjordes 1906, denna nya föreningen har fotboll och friidrott på programmet och var verksam fram till 1909, då den avstannade i samband med "storstrejken". Skutskärs Idrottsförening bildades den 10 juni 1915 med gymnastik, friidrott och fotboll på programmet. Till förste ordförande valdes Robert Strand. Bandy togs upp på verksamhetsprogrammet 1919, och det är i bandy de största framgångarna kommit, med SM-guld 1944 och 1959. Den 20 juli 1920 invigdes Skutskärs IP.

1. Värmbol

Avslutningen på den här listan känns väl sådär när jag måste slänga in en bild på Erik Östdal som varit ordförande i Värmbol Goif. Detta var det enda jag hittade så ni får hålla tillgodo.

8 kommentarer:

Mats Barista sa...

1. Selånger
2. Hammarby
3. Sandslån
4. Surte
5. Lesjöfors

Rogga S sa...

Två favoriter ur Norrgruppen är Brobergs IF och Västanfors IF. Ur Södergruppen bör BK Borgia omnämnas.

Rick sa...

Många fina klassiska bandy lag!

Mikael sa...

Bandyfästet Örnsköldsvik

Rick sa...

Rolig läsning Mikael!

När kommer Hedströms lista?

Näsan sa...

1: IKSU (Innebandylag som i princip spelade Bandy på golvet), gick vidare till SM-Slutspel med profiler som "Bjerre" & Hedström. Elitsatsande ÖSK fick snällt stanna hemma...
2: Mora (Innebandylag som i princip spelade bandy), bra fram tills domarna började blåsa hög klubba på "bandyskotten" och klubben tappade mark.
3: Team Björken (Innebandylag från Umeå), där målvakten hade spelat bandy, och chockade oss i ÖSK genom att stå upp i målet. Det skall tilläggas att turneringen i Umeå avgjordes med handbollsmål istället för Innebandymål (Det utdömdes till och med hörnor!). Våra skyttar firade stora triumfer bara genom att dra hårda skott efter marken, mot den stackars fladdrande, tappert kämpande, "bandymålvakten"

Rick sa...

Som du säkert minns så stod ju Pluto (råkämpe från Skogslöparna) upp i målet. Även han utan framgång.

Rogga S sa...

Härlig lista Näsan! Efter att ha varit med i en cup med handbollsmål kan man förstå att detta upplägg inte fick fäste...
När innebandyn växte under 80-talet och man började möta lag från olika delar av Sverige så var det tydligt att det fanns en "skola" som var sprungen ur bandy - och en ur hockey. Det märktes inte minst på skottekniken och graden av hook på bladet.