onsdag, november 26, 2008

Hunger hotel


Eldkvarn nya album Hunger hotel släpps idag. Jag blev väldigt förtjust i förra albumet "Svart blogg" och den nya känns som om den befinner sig i samma klassläge. De låtar som hitills fastnat är "Vägen till paradiset", "Hunger hotel" och den Canned Heat/Going up the country influerade - "Barn av sommarnatten". Jag har inte sett Eldkvarn sen den klassiska spelningen på Musikhuset i Ö-vik 1983. Det var i samband med "Tuff Lust" plattan och Tony Thorén smög runt på scen som Rosa pantern. Det är kanske dags att se dem igen.

14 kommentarer:

Clas sa...

En ny Eldkvarnplatta känns nästan lika intressant som Rickfors medverkan i Melodifestivalen.

Rick sa...

Så dålig är den inte.

clas sa...

Kanske inte men Eldkvarn har för mig kännts totalt ointressanta de senaste 20 åren. Egentligen tycker jag att luften gick ur efter "Genom ljuva livet". Jag köpte plattorna till och med "Kungarna från Broadway" med förhoppning om att kanske skulle det hetta till igen. Men icke! För mig får Plura gärna stanna på den där förbannade ön. MÄRK DOCK att jag inte säger att de är DÅLIGA. Bara så totalt ointressanta.

Rick sa...

Det finns de på bloggen som hållt hårt om Eldkvarn sedan tidernas begynnelse. Själv hängde jag med till "Kungarna från Broadway" sedan gav jag upp. Jag tog upp tråden igen i och med "Svart Blogg".

Plura kändes otroligt tråkig på den tiden när han hade en sunkig stormhatt på sig. Kolla in: http://www.youtube.com/watch?v=MXu1VXFfF24
Thåström hade väl också sin sämsta tid under denna period.

Martin sa...

Eldkvarn rules! \,,/
Jag fick t.o.m. plektrumet Carla använde under spelningen 2007 på Skulefestivalen.

Mats B sa...

Eldkvarn var kungar mellan "Pojkar, pojkar, pojkar" och "Tuff lust". Spelningen på Musikhuset efter "Tuff Lust" är den bästa jag har sett av ett svenskt band. Gav upp, som Rick, efter "Kungarna av Broadway". Hela 90-talet var ett mörkt Eldkvarn-decenium. Fick en ruskig nytändning av "Atlantis". Otroliga låtar! En av de bästa svenska plattorna på 2000-talet. "Svart blogg" har vuxit. "Hunger Hotell" ska lyssnas in till helgen. Mikael Rickfors är miljoner mil ifrån Pluras klass.

Eldkvarn har sin årliga julspelning på Berns den 17:e december. Vi ses där!

Rick sa...

Jag VISSTE att jag skulle få igång dig Mats med ett Eldkvarn inlägg!!!

Skulle det inte vara kul att höra Eldkvarn göra "Vingar"?

Har du köpt biljett till Berns Mats? Skulle inte en kväll på Berns tillsammans med Eldkvarn vara ett roligt sätt att fira in julen Clas?

Mats B (Hans-Ivans son) sa...

Du la upp ett bete och jag svalde det med hull och hår. Eldkvarn, Hellasspåret, Tarzan (apornas son) och Korak (Tarzans son) är ämnen som jag triggar igång hårt på.

Eldkvarn tolkar "Vingar" - den covern låter otäck. Däremot var jag glad att få se Moneybrother på Södra Teatern göra fantastiska versioner av både "Fisherman's blues" och "Fulla för kärlekens skull".

Dagens fråga: I vilken Eldkvarnlåt sjunger Plura om "Fisherman´s blues"? En av världens 27 bästa låtar!

Jag har inte köpt biljett än till Berns, men det är ett jobb som måste göras! Märkligt förresten, jag var själv på båda Eldkvarnkonserter som du har sett (24 år mellan konserterna!). Troligtvis har jag själv sett för många....

Rick sa...

Ett popquiz med Eldkvarn frågor skulle vara som en mardröm känner jag...

Eldkvarn´s konsert på musikhuset 1983 har en lika stor plats i Ö-viks historia som Modo´s första sm-guld 1979. Lamporna blinkade i taket på fiket som låg under konsertlokalen. Var stod du? Har för mig att jag stod ganska nära scenen och skrek med i "tuff lust".

Rogga S sa...

Har gillat enstaka Eldkvarnlåtar genom åren men det var först i och med Atlantis som det tände till - en riktigt bra platta. Svart Blogg var också bra så jag har höga förväntningar på nya plattan - särskilt efter att ha hört titellåten.
Jag kan absolut tänka mig att gå på Eldkvarn på Berns.
Fishermans Blues - fantastisk låt!

Näsan sa...

Själv var Eldkvarn totalt ointressant 1983. Passerade kön utanför Musikhuset på väg hem, då Bävern (aka Den där Jävla Uttern), ropade att jag måste hänga på. Tänk att Rick, Bagger och Bävern var där, själv satt jag nog hemma och lyssnade på nån synthplatta. Numera är Eldkvarn lika viktigt som syre och vatten och med tanke på en del negativa skriverier om Pluras gäng så kör jag en Clas. Dvs en bojkott av bloggen med början nu! PS Fisherman Blues - jävligt bra låt. PS2 Imorgon så hoppar jag längst fram vid scenen till Hunger Hotell och Be-bop-a-lula-land!!!

Näsan sa...

Matte B visst är det "Min systers karneval"? Jävligt bra låt!

Näsan sa...

Nu är det bojkott igen. Ville bara svara på Mats låtfråga!

Mats B sa...

"Hon hör på Fishermans Blues och har fötterna på ratten."

Poäng till dig Peter. "Min systers karneval" är helt korrekt svar.

Rick, själv stod jag nånstans i mitten tillsammans med M Wik. Kommer ihåg att Plura hade en blå hawaiiskjorta och att Lennart Herpelin och Clas Carlsson förstärkte Eldkvarn på blås. Svängde som f-n! "Klockan närmade sig tolv, jag var på sjunde himlens golv."