torsdag, januari 14, 2010

Peter Polkander-syndromet

Peter Polkander-syndromet är en skämtsam beteckning för ett fenomen inom TV-frågesporter. Det består i att en och samma person eller ett och samma lag vinner ett stort antal avsnitt i följd i en frågesport. Följden blir ibland att man begränsar antalet avsnitt som en person/ett lag får medverka i.

Peter Polkander (f. 1940) är en synskadad man från Solna, som medverkade i TV-programmet Notknäckarna 1987. Hans musiköra och enorma kunskaper inom musik gjorde att han, efter endast ett fåtal toner, hörde vilken melodi som spelades, och därför vann fem program i följd den aktuella säsongen.

Motsvarande situation har senare uppstått i program som På spåret, där Björn Hellberg och Mats Strandberg efter fyra raka segrar (tillsammans med Bengt Grive 3 ggr och Joachim Nyström 1 ggr) inte längre fick deltaga i tävlingen.

Även Supersvararna och Minnesmästarna har valt att använda sig av en begränsning i antalet program/omgångar som en deltagare kan vara med i för att inte råka ut för "Peter Polkander-syndromet"(hittat på wikipedia).

2 kommentarer:

clas sa...

Blir det några fler utmaningar tro...?

Rick sa...

ha ha ha!