måndag, augusti 29, 2011

Jag minns skräcksommaren –72

Dagens inlägg handlar om sommaren 1972. Snart 40 år sedan men jag har fortfarande tydliga minnen från den sommaren då John Akii-Bua vann 400 meter häck och Lasse Virén vann dubbla distanser i München. Men det är inte München OS det ska handla om. Det ska handla om skräck och om en sommar som satt sina spår i vår generation för all framtid.

Klicka på bilden av Frankensteins monster (som får symbolisera hela skräcksommaren) och läs den fantastiskt intressanta artikeln som är orsaken till denna uppståndelse.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Jag var 8½ då, skulle fylla 9 på hösten, och jag minns det hela som nånting väldigt speciellt, nästan heligt. Om jag minns rätt såg jag ingen av filmerna i sin helhet utan bara trailers (tror jag) och/eller lite grann i början.

När skolan började var skräckfilmerna ett givet samtalsämne i klassen (iallafall bland pojkarna) och på rasterna lekte vi monster. Om jag minns rätt imiterade vi alla en kyrkklocka som slog 12 slag och vid det tolfte slaget, dvs midnatt, vaknade alla till liv!

Alla monster, särskilt Frankensteins (spelad av Boris Karloff), var skräckinjagande, men det jag minns bäst är när mumien (Karloff även det) vaknade. Eftersom detta sker tidigt i filmen kan jag ha sett den inledningen men det kan även ha varit en trailer. Just sättet han vaknar på är oförglömligt - först öppnas ena ögat, sen andra, följt av båda armarna. Och sen såg man bara hur en binda försvann ut genom dörren! Jag tycker fortfarande det är en stark scen;
http://www.youtube.com/watch?v=-E-Q1NGk1mI
Nu, när man närmar sig di 50, förundras man väl hur pass rörlig mumien var efter ca 3000 år - själv är man ibland stelare efter en natts sömn :-)

En annan film jag minns är "Dr Yogami från London", en suggestiv varulvsfilm med ångermanlänningen (Bjurholm) Verner Ölund (Warner Oland) i titelrollen.
Har numera såväl "Mumien" som "Dr Yogami" på DVD. Borde finnas i var mans filmsamling.

Jag gjorde en tidningen kallad "Monsterparaden" med urklipp om filmerna. Och tidningen finns fortfarande kvar!

Och på tal om tidningar så minns jag alla skräckserietidningar som kom i kölvattnet på Skräcksommaren 1972.

/Mikael

Rick sa...

Jag sov oroligt den sommaren jag fyllde 8. De flesta av dessa filmer visades igen i början på 80-talet och då var de inte lika skrämmande.

Leken där man vaknade till liv vid det tolfte slaget borde patenteras. Världsklass!!!

Dr Yogami har jag inget minne av, inte heller Frankensteins son. Frankenstein var den klart häftigaste figuren i serien.

Jag nämnde tidigare de byggsatser som fanns att köpa på Forsbergs sport (som då låg på storgatan där det nu ligger en godisaffär om jag minns mitt Ö-vik rätt). Jag köpte Wolfman och tror att jag även hade The Phantom Of The Opera i min ägo.

Tidningarna var jag inte inne på så mycket. Tyckte dock att de hade häftiga framsidor.

Rick sa...

Var det 72 eller 73 som de visade filmen "Them!" på svt? Filmen om jättemyrorna som sändes en sommar. Såg den hos grannarna och var livrädd att springa över gräsmattan i den norrländska ljusa sommarkvällen.

http://www.youtube.com/watch?v=qcV78KE38J4&feature=related

En film där man kunde beskåda en man som man 7-8 år senare betrakta som en av dem man ej skulle vilja vara ovän med, James Arness dvs Zeb Macahan. 0.34 till vänster i polisbilen.

Anonym sa...

Det där med tolvslaget kom väl sig av att det var spöktimmen. Hur leken uppstod vet jag inte, det var väl bara nåt vi *visste* att midnatt är lika med spöken. Kanske det där med fullmånen, varulvar och vampyrer bidrog. Och sen hette ju en av skräckserietidningarna faktiskt Boris Karloffs midnattsrysare (http://seriewikin.serieframjandet.se/index.php/Boris_Karloffs_Midnattsrysare)

"Them" känner jag inte igen. Den måste jag ha missat. Men den där James minns jag. Härstammar han från Arness-vall (hå hå!)?

/Mikael

Rick sa...

Att det var Hans Arnold som tecknade omslaget till Boris Karloffs Midnattsrysare var ingen högoddsare (Hasse har förresten haft ett eget inlägg på bloggen: http://fuzzacidflowers.blogspot.com/search?q=Hans+Arnold).

Tidningen Chock är den jag minns starkast. Fantasieggande omslag.
http://www.seriesam.com/cgi-bin/guide?s=CHOCK+(1972)

Kalla Kårar hade jag några av. Läste en tror jag (handlade om en man som krympte och mötte en spindel i sin källare). Hade några stycken, även där bra omslag.
http://www.blaskan.nu/blaskan/nummer50/Popularkultur/kalla_karar.html

Filmen Them! brukar sändas på svt titt som tätt!

Hedström sa...

Jag minns filmerna mycket väl. Jag var 8 år och såg dom ihop med min mor. Kom ihåg att jag handlade tidningen CHOCK. Jag kommer också ihåg skräckisarna sommaren efter. En där hon blir inlåst i ett stort kontorshus, en annan där nån bli begravd under mark och en där en kille är gömd i ett rum och tittar ut genom ett hål. Huvaligen, vad rädd man var. /JH

Rogga S sa...

Filmen om hon som blev inlåst i kontorshuset var riktigt riktigt otäck.

Rick sa...

Det ringer en klocka någonstans långt bak när det gäller den filmen...