söndag, augusti 07, 2011

Nummer 16 - 1974

Ett omslag från Buster nr 16 - 1974 får vara temat för inlägget idag. Hur många blir inte sugna på att få den tuffa busterhatten i sin ägo? Benny Guldfot småskrattande, sparkar iväg en boll som Zamora med enkelhet räddar till hörna! Och som grädden på moset så startar det en ny serie om handboll. Jag hade detta nummer men jag kan inte erinra mig om någon handbollsserie.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Buster är onekligen ett fenomen, dock på rätt vaga grunder för som serier betraktat är de flesta titlar ju egentligen ganska dåliga både vad gäller teckningar och berättelser (med några undantag), och istället är det epitetet idrottsserier som gör'et - fast hur tört låter det inte med en handbollsserie?

De undantag jag kan påminna mig på rak arm är boxningsserien Knockout Charlie (med bra berättelser och en teckningsstil i en amerikansk ligne claire nånstans mellan Knallhatten och Tintin) samt svenska originalserien Åshöjdens BK, en kulturgärning likvärdig med Lennart Hylands radiouppläsningar av Åshöjden-böckerna.

Om den ursprungligen brittiska titelserien Buster kan väl sägas att denne inledningsvis var son till Tuffa Viktor (Andy Capp). Senare, när den svenske Buster bytte bort sin rutiga, stora keps mot en mer amerikansk baseball-kepa (=den tuffa Buster-hatt som annonseras i nr 16/1974?), blev likheten med Tuffa Viktor mindre tydlig.

För en som alltid gillat hockey mer än fotboll var det dock lite tunnsått. Minns dock två bra hockeyserier i Buster, nämligen Globe Champions och en gammal kanadensisk (?) serie vid namn Ice-Rockets, som både till teckningsstil och miljöer påminde om King vid gränspolisen. Däremot gillade jag aldrig Bröderna Trassel och Hockeytvillingarna.

/Mikael

Rick sa...

Tack för denna lektionen och årets kompaktaste kommentar!

Buster har nämnts tidigare på bloggen (när jag nu ser efter så är det bara två gånger tidigare vilket förefaller mycket märkligt...):

http://fuzzacidflowers.blogspot.com/2011/07/den-fjarde-mannen.html

och

http://fuzzacidflowers.blogspot.com/2008/11/nerves-ebba-vvv-och-en-mssa.html

Tuffa trion, Knockout Charlie, Benny Guldfot (tidiga avsnitt)och Åshöjden var mina favoriter.

Peter Pantern var väl också väldigt bra ritad?

Rogga S sa...

Håller med dig Mikael - låter rätt tört med en serie om handboll.

Jag gillade Johny Puma, Greppet Direkt och Roy´s Rovers (hette den så?).

På tal om serier ska jag gå med sonen på den nya filmen om Gröna Lyktan, som var en stor hjälte i Lagens Väktare som man kunde läsa om i den fantastiska tidningen Gigant.

Rick sa...

Martin, som är ett stort Gröna Lyktan fan, var och såg filmen förra veckan och han var lite besviken.

Jag försökte mången gång att tycka om Gigant, Stålmannen, Stålpojken och Läderlappen men jag lyckades aldrig. För rörigt tyckte jag.

Rick sa...

Som gammal handbollsspelare så måste jag få lägga in en protest angående handbollsserie. Jag tror att det skulle kunnat funka hur bra som helst.

Läste verkligen Lennart Hyland böckerna om Åshöjden i radio?! Jag måste Googla på det.

Rogga S sa...

Skulle tro att de ville testa en handbollsserie och gjorde omslaget i god tid, men upptäckte en bit in i serien att sporten inte riktigt höll för en rafflande Busterserie.

Ja, Green Lantern har fått rätt dålig kritik.

Gigant kom så sällan så jag och Mange, som var prenumerant, var alldeles saliga när det alltid lika tjocka numret damp ner i hans postlåda.