tisdag, augusti 05, 2008

The reason why


Kollade på en repris av "Ett herrans liv" med Fredrik och Filip igår. Gäst var Tommy Körberg. I slutet framförde han en låt, kompad av tre gitarrer och det slog mig plötsligt att just Tommy Körberg skulle kunna göra det Johnny Cash gjorde på American Recordings tillsammans med Rick Rubin. Jag har funderat ett tag på vilken svensk som skulle kunna göra motsvarande det Cash gjorde sina sista 10 år. Röstmässigt har jag tidigare varit inne på Christer Sjögren, men efter att sett Körberg är det inget snack om saken. Frågan är vem som skulle vara den svenska motsvarigheten till Rick Rubin? Förslag?

Sprang en 6:a på Hellas i ösregnet igår. Kändes bra. Midnattsloppet om dryga veckan.

Apropå "I’ll Feel a Whole Lot Better", vem har gjort den bästa coverversionen? För mig blir det en tät match mellan Flamin´Groovies och Tom Petty där Flamin´avgör på tilläggstid.
Jag gillar också Cyril Jordan och The Sneetches version.

Läste på Wikipedia att ett israeliskt band, Hazvuvim (The Flys), har översatt den till hebreiska.
Argentinska Charlie Garcia ska ha gjort en spansk variant "Me Siento Mucho Mejor".

40 kommentarer:

Mats B sa...

Då föll hällregnet kanske samtidigt på oss i Hellas. Jag sprang milspåret för första gången. Vilken mardröm! Mycket uppför under de första fyra km, sen övergick spåret till en bergbana a´la K2 under 1-2 km. Och vid 5 km öppnade sig himlen. Dessutom dålig skyltning så att jag sprang fel 2 gånger. Det var mycket "Into the wild" av Sean Penn över löpturen. Never again!

Härligt att höstsäsongen med popquizen drar igång. Jag har pluggat southern rock, gospel och band som börjar på G-K under hela sommaren. Känner mig redo.

Gillar idén med Tommy Körberg. Ska fundera på producentförslag. Hur känns Anders Glenmark? ;-)

Rick sa...

Milspåret på Hellas är en klassiker. Starten med första backen är härlig. Otroligt dålig skyltning. Jag känner att jag kan den nu efter ett par rundor.
Vad hade du för tid?

Glenmark... nja, jag vill hellre ha någon med rockbakgrund. Dregen?

Clas sa...

Det finns bara EN version av "I'll feel a whole lot better"!!!!!

Körberg? Sjögren? Nä...Totta Näslund hade gjort Cash-grejjen perfekt. Med Chips och Kent från Sator som producent.

hczvewy sa...

Första backen i Hellas visar ingen nåd. Jag kan inte säga någon exakt sluttid eftersom jag virrade bort mig, men gps-klockan visade 5.06 i snitt per km. Jag är imponerad över att du sprungit Hellas-milen flera gånger. Midnattsloppet kommer att kännas som att springa nerför en rulltrappa för dig.

Nja, Glenmark var väl inte så seriöst förslag från min sida. Har inte förresten Lars Halapi ensamrätt på avskalade jordnära akustiska produktioner i Sverige? Min röst lägger jag på Björn Olsson med Thåström som bisittare.

Mats B sa...

Som Prince har jag tröttnat på mitt namn. Mats B är död, jag vill härmed bli kallad "hczvewy". Skämt åsido, det blev fel...

Två roliga kommentarer i kvällstidningarna i sommar:

"Vart ska jag kunna fly. Alla i hela världen vet vem Tito Beltran är". Tito angående misstankarna att han försöker fly från Sverige innan rättegången.

"Så säger de alltid". Thorsten Flink efter att han gått ut och sagt att Lasse Winnerbäck ska producera hans nya platta. Och både Winnerbäck och hans agent förnekar i media.

Rick sa...

Thorsten Flink och Lars Winnerbäck! Vad säger du om det Clas? Det låter som om det vore nåt för dig. Kanske det är det paret som är Sveriges motsvarighet till Cash/Rubin! Vad säger du hczvewy?

Mats B sa...

Flink/Winnerbäck låter minst sagt som en pretentiös duo...

Jag såg Batman - The Dark Knight uppe i Ö-vik för någon vecka sedan. Heath Ledger har fått enormt mycket lovord för sin roll. Själv tänkte jag bara på Thorsten Flink när jag såg Ledger/Jokern. Kunde inte släppa det under hela filmen.

Clas sa...

Förstår inte er ironin över Glenmark. Karln är en LYSANDE producent. Är det era fördomar som spökar kamrater? Såg honom spela gitarr och bas samt sjunga bakom Eva Dahlgren för många år sedan. En ganska tråkig konsert fram till extranummret då de gick ut och körde en knäckande "Paberback writer". Där och då sparkade jag undan mina Glenmarkfördomar.

Winnerbäck och Flink kan säkert trivas ihop...

Rogga S sa...

Hade Gunnar Wiklund varit i livet hade han varit rätt given. Men vad sägs om Alf Robertsson, med stöd och inspiration av två andra fina GBG-grabbar - Håkan Hellström/Björn Olsson.

Mats B sa...

Är det inte Björn Olssons dröm att få producera Alf Robertsson? Jag har för mig att jag har läst det nånstans.

Sorry Clas, för mig känns fortfarande Anders Glenmark avlägsen en svensk serie av American Recordings. Ingen fördom, bara fel man för jobbet. Men det är förstås Rick som har sista ordet i valet av producent eftersom han driver projektet :-)

Steffes syrra sa...

Kände att det var dax att slänga in en kommentar:Jag har körat bakom bla Christer Sjögren...i tv!!! Intresseklubben antecknar...

Rick sa...

En som inte varit med i diskussionen är Pierre Isaksson. Hans stämma skulle ha passat.

clas sa...

Tror nog att Glenmark skulle kunna göra att bra jobb. Hur många Glenmarkproduktioner har ni tagit del av? Han är ingen idol på nått sätt men han är en jävligt duktig producent. Dan Sundquist är en annan. Michael Ilbert är också ett ess.

vad gäller sångare håller jag fortfarande på Totta men han är ju död så då föreslår jag Kristian Kjellvander.

Rick sa...

Det finns många "yngre" som skulle funka men åldern och levernet måste passa in.

Mats B sa...

Glenmark har väl producerat Orup, Eva Dahlgren och Patrik Isaksson, så det är svårt att missa honom. Gjorde inte Glenmark och Eva Dahlgren "The long and winding road" på ANC-galan. Får mig otäckt nog att börja nynna på "Berg är till för att flyttas" av Wiehe/Ledin - vilken otippad låtskrivarduo. Måste leta videon på You Tube.

uffe mattson sa...

Otäckt nog?

Rick sa...

http://www.youtube.com/watch?v=ZD8Zz0qwdY4

Musik kan ibland vara helt förtrollande och ibland rent förjävligt dåligt. Ovanstående video från ANC galan tillhör den senare kategorin. Efter "Do they know it´s christmas" och "We are the world" var ju Sverige också tvungen att härma efter. Det där med att sjunga en texrad var har i det här fallet blivit ett ord var. Så skrämmande dåligt att man blir mörkrädd. Jag kommer att få svårt att sova inatt...

Mats B sa...

Det känns mer som rundpingis än musik. Den här videon gör mig lika rädd som när jag läste Ajvide Lindqvists "Människohamn".

Rick sa...

Rundpingis var en bra jämförelse!

Clas sa...

Ja inte fan är det bra men jag har ändå hört värre. "Återupptäckte" nu en annan pellefjant som jag lyckats förtränga ur minnet, Dan Hylander. Och hans dåvarande partner Py Bäckman var väl inte heller för skojsam. Och längst fram står Ledin och dirigerar...GE MIG EN HINK!!!! JAG MÅSTE SPYYY!!!!!

Rick sa...

Vad kan vara värre än detta? Den svenska hårdrockseliten gjorde ju en gemensam grej under 80-talet, och det är bra mycket bättre än detta.

Dan Hylander ja, det är så mycket osmakligt 80-tal över hela projektet att till och med Thåström känns otäck. Jag tror att jag aldrig ägt en skiva/kassett/CD med varken Dan eller Py. Kan du rekommendera någon Clas?

clas sa...

det enda jag har med karln är fem låtar som DU brännt ner.

Rick sa...

Har jag? Det är humor det!

clas sa...

nåja

Näsan sa...

Otroligt hemsk låt och video. Rundpingis var grymt bra! Visst är världens hatfullaste och värdelösaste musiker "Malla" (även fjantigt nog kallad En Bluesman av sig själv) med på låten. Jag har singeln och även singeln "Kristall" med Py Bäckman... Jag har i och för sig flera singlar med Veda Brozk också... Jokern = Torsten, att Du inte sa nåt under filmen Bagger!

Rick sa...

Jag har bara hört talas om ditt agg mot Malla alias En Bluesman. Vad har du emot honom (på videon hade han en underbar hockeyfrilla)?

Clas sa...

Du kan ju tycka vad du vill om Ronander som person men att kalla honom "världens värdelösaste musiker" visar att du lider STOR brist i kunskap om ämnet.

Rick sa...

Jerry Williams i en sovjetisk CCCP tröja är det coolaste låten erbjuder.

Näsan sa...

I ämnet hata Mats Ronader är jag en "expert"! I mitt tycke var Sid Basist i Pistols bättre "musiker" än Malla. Tyvärr lyckades inte min LP bränning i juli (Musikbyrån Fredrik gav mig en Malla platta i festpresent, sån humor gillar både jag och Rick). Jerka i CCCP tröja det hade jag missat! Till sist: Äntligen ett rätt Clas, Dan Hylander är en stor Pellefjant!

Clas sa...

Jo, jag har förstått att du hatar Ronander och det är ju din sak. Men kan du förklara varför han är en så dålig musiker? Är han en dålig gitarrist? Kass munspelare? Och i så fall vad grundar du det på?

clas sa...

En sak till...tycker du att jag har haft fel i allt annat jag skrivet?

Näsan sa...

Jag tycker nog att Du behöver lätta upp Ditt eget allvar bara... Jag tycker Malla är en löjligt överskattad Bluesman. Hur duktig han är på gitarr eller munspel eller något annat instrument spelar inte in, det är de flesta jazz-fusion-onanister också, men de är ändå mycket sämre än den tonsäkra Håkan Hellström! Musik är känsla inte teknik, alltså kan Veda Reggae live på Folkets Park vara en av de bästa Reggae låtar jag hört! I rest my case för denna gång, jag måste jobba lite också...

clas sa...

...

Rick sa...

Ska vi snacka känsla så tycker jag att herrarna ska kolla in den känslosamme Rickfors när han håller om Wiehe. Det är känsla det!
Jag har samma förhållande till Rickfors som Näsan har till Malla (En Bluesman) och Clas har till Hylander.

J Malm sa...

Veda Reggae en av de bästa Reggae låtar du hört...! Jo man tackar.

Näsan sa...

Ingen orsak Malm. "Veda Reggae, som dunkar i min skalle..." Den och "SS Superskate" känns som viktiga milstolpar i mitt musikintresse.
Superskate känns som en Ugglalight av "Ja just Du ska va gla". Eller vad säger Du Johan?

RMB sa...

Jag såg inte till Uggla på ANC-videon!

Rogga S sa...

Fint att Veda, förutom Håkan, fick representera "mera känsla än teknik". Vad säger musikerna tro...
På tal om Veda var det en fin trippel som vann klassiska Rockforum åren 82-84: Veda Brozk-82, Bröderna-83, Dansorkestern-84.

Harmonica man! sa...

Apropå öviks hjältar finns inte Veda Brozk med Lucia på MP3, Söp bort singeln nån gång innan Palme mördades och har inte riktigt kommit över det än.

Näsan sa...

Det borde Rick kunna fixa!