fredag, oktober 02, 2009

Fem har röstat

...och det verkar som om Rasta (som han numera kallas) har en ointaglig lednig. Listan ser ut enligt följande:
14 poäng
Rastapopoulos

6 poäng
Falconetti

5 Poäng
Frankensteins Monster
Newman
Björnligan

4 poäng
Attila Mellanchini
Alien
Biskop Vergérus

3 poäng
Freddy Krueger
Hannibal Lecter
Omar
Vargen
Darth Vader

2 poäng
John Doe
Jaws
Doktor Müller
Jokern

1 poäng
Deek Peasley
Anton Chigur
Joe Dalton
Morgan Rockefeller Wall-Enberg Jr
Vita Häxan
Patrik Andersson vann inte helt oväntat superstar igår. Bäst var Fosshaugs första straff som retfullt chippades in. Totti skrek Jesper Blomkvist men då har han inte läst bloggen...

8 kommentarer:

Stig Hegerfors sa...

Rastapopoulos är en omåttligt rik och fullständigt skrupelfri person, samtidigt som han har goda manér och rör sig i förnäma kretsar. Han är känd som ägare av filmbolaget Cosmos Pictures som bland annat spelar in film i Arabien, som visas på biograf i Kina och förmodligen över hela världen. Filminspelningarna verkar dock mest vara täckmantel för den profitabla narkotikakartellen han leder. Han sysslar också med slavhandel, och skaffar sig en trogen hejduk i Allan Thompson, som en tid var styrman under Kapten Haddock.

Rastapopoulos dyker för allra första gången upp i Tintin i Amerika, men där finns han med i bara en enda serieruta som en anonym inbjuden vid en bankett till Tintins ära. Den första gången han deltar och är namngiven är i Faraos cigarrer där han får en viktig roll i handlingen, som fortsätter i uppföljaren Blå Lotus där han presenterar sig med sitt fullständiga namn, Roberto Rastapopoulos. Det visar sig att han är ledare för ett knarksyndikat som handlar med opium. Han återkommer sedan som Markis di Gorgonzola i Koks i lasten där han bedriver slavhandel, här presenterar han sig som markis di Gorgonzola. Under en maskerad på sin privata lustjakt är Gorgonzola/Rastapopoulos förklädd till Mefistofeles (djävulen eller satans tjänare) ur operan Faust, det är knappast någon tillfällighet. I slutet av äventyret försvinner han på ett sådant sätt att alla tror han är död. Den sista gången han medverkar är i Plan 714 till Sydney där han försöker stjäla flygplanstillverkaren Laszlo Carreidas förmögenhet, men blir kidnappad av utomjordingar. I det albumet berättar han (under inverkan av ett sanningsserum) också om sin brottsliga bana, där han bland annat ruinerat flera av sina närmaste släktingar.

Rastapopoulos finns också med i filmen Tintin i piraternas våld och filmalbumet Tintin och hajsjön, som inte är författat av Hergé, där han är en typisk superskurk, som hämtad från en James Bond-film.

Det framkommer varken i Tintin i Amerika eller i Faraos cigarrer att Rastapopoulos är skurk, utan det blir klarlagt först i Blå Lotus.

I den tidigare svenska översättningen säger Tintin vid mötet med Rastapopoulos i Faraos cigarrer att "vi har träffats tidigare". Vad han säger i den franska utgåvan är "En effet, ce n'est pas le premier venu", vilket snarast betyder "Det är inte vem som helst", det vill säga att Rastapopoulos är en mycket känd person, och Tintin känner igen hans namn. I 2004 års översättning är texten rättad.

Rastapopoulos är alltså spårlöst försvunnen sedan han senast sågs klättra upp för stegen till en förmodad utomjordisk rymdfarkost, detta i slutet av Plan 714 till Sydney.

Rick sa...

Ange åtminstone källan Clas när du kopierar.

Clas sa...

Dena dagen jag kopierar något för bloggen lovar jag att ange källan Rick.

Rick sa...

Jag tycker att du ska lämna din lista Stig!

Urban sa...

Musik, det ska va' ett avtryck av en själ...inte en duktig musikers meningslösa infall.
Citera mig gärna.

Clas sa...

Det sista där lät som Näsan

Rick sa...

Ska inte du lämna din lista Urban?

Urban sa...

Urban who? Musikfreaken såklart!
Schysst blogg.
Keep up the good work.