fredag, september 02, 2011

Byggsatserna

Idag är det dags att ta upp de skräckbyggsatser som fanns att köpa under 70-talets början. Under en period var det mer en regel än ett undantag att besöka Forsbergs Sport när man var inne i stan.
Sportartiklarna hittade man i det första stora rummet. Rakt fram, en halvtrappa upp fanns ett litet rum där bl.a. byggsatser och plastsoldater i två olika storlekar fanns uppradade. Det var där jag kompleterade min bild jag fått av monsterna jag nyligen sett på tv. När byggsatserna var färdigbyggda var det inte lika roligt längre. Wolfman (Varulven) var mitt första inköp och han stod på hyllan i sovrummet med händerna/tassarna otäckt i huvudhöjd. Jag målade aldrig mina modeller utan de stod där enfärgade. Varulven var brun.

Två av de ovanstående hade jag i min ägo; förutom Varulven hade jag även The Phantom of the opera. Varför köpte jag honom? Ingen aning.

Två andra byggsatser som jag var imponerad av var (1) giljotinbyggsatsen. När giljotinen föll så ramlade huvudet på mannen ner i en papperskorg. Det var nån i min bekantskapskrets som ägde denna, därav anledningen till att jag visste det där med huvudet och papperskorgen.

(2) Forgotten prisoner of Castle-Mare. En kvarglömd fånge, fast med en boja runt halsen. Kunde det bli hemskare? Knappast.

10 kommentarer:

Anonym sa...

Intressant! Jag hade ingen byggsats själv men minns dem mycket väl - och jag känner igen varje bild! Robert Edlund hade Frankenstein och möjligen nån till. Tror att min kusin Lasse hade den kvarglömde fången.

Ytterligare en notering är att fyra av monstren från sommaren 1972 finns med - Frankenstein, Mumien, Dracula och Varulven - men att jag mentalt räknat även de övriga sex (Jekyll/Hyde, Quasimodo, Fantomen på Operan, Monstret från Svarta lagunen, Godzilla och King-Kong) till de klassiska monstren måste bero på marknadsföringen kring dessa byggsatser!

I bakhuvudet finns även nåt om ett vaxkabinett (Dr Cagliari?) och/eller Dr Mabuse, men var det kommer ifrån vet jag inte. Det lät otäckt iallafall.

/Mikael

Anonym sa...

Just det, Robert påstod att en gång när han låg sjuk med 40 graders feber så tyckte han att fingrarna på Frankenstein-modellen rörde sig och liksom famlade efter honom :-)

/Mikael

Rick sa...

Quasimodo, Ringaren i Notre Dame gick också på tv runt mitten på 70-talet, också skrämmande.

Det måste nog ha varit en 40 graders feber som fick Frankensteins fingrar att röra på sig...

Anonym sa...

En sak som jag förträngt nu i 35 är att jag faktiskt hade den där byggsatsen av en guilliotin...Helt absurd byggsats egentligen med huvudet som ramlade ner i korgen. Om jag kommer ihåg rätt så kunde man också skjuta fram "offret" på en rörlig bår innan man fäste hans huvud mellan de två plankor som syns på förpackningen.

I 35 år har jag som sagt försökt glömma allt det här men nu bubblar det upp till ytan igen. Måste gå i terapi snart, undrar vad en psykolog kan dra för slutsatser av den byggsatsen.

Morbid vecka på bloggen, minst sagt, men intressant.

/Sören

Näsan sa...

Jag hade både fången och giljotinen. Dessutom Varulven! Ni måste se "Super 8" en schysst film, men bäst är killens monsterbyggsatser. Hur fan fick dom tag i dom?

Rick sa...

Staffan Westerberg har förstört en hel generation sägs det men jag undrar om inte skräcksommaren 1972 + allt runt omkring (inklusive byggsatserna) har haft större intryck på vår generation än vad Staffan hade?

Rick sa...

Jag tror att byggsatserna fortfarande finns att köpa på nätet.

Anonym sa...

Staffan Westerberg är oskyldig, ett falskt spår, helt klart :-)
Han finns ju inte ens som byggsats, bara en sån sak!

/Mikael

Rick sa...

Staffan som byggsats skulle ha varit skräck på hög nivå! Tänk dig att ligga med 40 graders feber och få syn på den modellen...

Anonym sa...

Men då hade det nog inte varit händerna som rört sig utan strumporna...

/Mikael