lördag, september 17, 2011

Gå nu man ur huse, det är dags för omröstning!

Radiosporten fylle 50 år och det har varit omröstning på radion om det bästa sportreferatet under dessa 50 år. Vinnare var Lasse Granqvist från 2003 då Sverige vänder 1-5 till 6-5 seger mot Finland i Helsingfors. Det tråkiga med omröstningar på radio (eller tv) är att det oftast är bidrag som gjorts de senaste åren som vinner, en klassiker i den genren är när Magnus Ugglas "Jag mår illa" vann i radioprogrammet Metropols omröstning om 80-talets bästa låt...

Bloggen vill inte vara sämre utan ställer också till med en omröstning: Vilken är din favorit radiokommentator? Svar kan lämnas till och med måndag kl. 15.00.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Hylands "Den glider in i mål" är ju en klassiker, men jag gillar även Åke Strömmers referat av Gärderuds OS-guld 1976 - "Å SÅ RAMLAR BAUMGARTL!!!"
Tror jag röstar på Åke;
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=179&artikel=4608942

Vad gäller Magnus Uggla var det väl så att man i slutet av 1999 (inför det nya milleniet) skulle rösta fram hela 1900-talets bästa låt, eller var det till och med hela milleniets? Då röstade P3-lyssnarna på den Uggla-låt som råkade vara aktuell i december 1999...

/Mikael

Rick sa...

Jag missade att skriva i inlägget att det ska vara en top-fem lista. Jag ber så mycket om ursäkt för det men du har ju redan kommit en bit på vägen.

Nej, det var 80-talets bästa svenska låt det gällde. Minns att jag var på väg till en handbollsträning och hörde detta i bilen. "Staten & Kapitalet" var en låt som fick däng den gången.

"Jag mår illa" kom 1989. 1999 hade inte Uggla någon hit, närmast var "Pom pom" som kom 1998.

Anonym sa...

Hm, du har rätt om Uggla och bristen på hitlåt 1999, men samtidigt minns jag bestämt en omröstning 1999 (inför millenieskiftet) och att Uggla vann. Hittade ett inlägg på nätet med liknande innebörd (http://bokhora.se/2008/varldsbokdagen/ , scrolla ner fem inlägg:)

"Det blir lite som när Tracks inför nyåret 1999 skulle göra en lista över århundradets bästa låt. Magnus Uggla vann med låten som låg etta på den vanliga trackslistan för tillfället:)"

Det här måste forskas mer kring, sportkommentatorerna får vänta!

/Mikael

Rick sa...

Det var i programmet "Metropol" med Niklas Levy och Ingvar Storm omröstningen skedde. Metropol sändes mellan 3 september 1982 - 20 december 1991 vilket bör då stämma.

Jag återkommer också i ärendet när nu lite detektivarbete krävs.

Anonym sa...

Har ännu inte kommit fram till nåt men min minnesbild är att omröstningen gällde årtusendets (!) bästa låt (dvs 1000-1999) och hölls inför millenieskiftet (dvs i slutet av 1999) och att Uggla vann med en tämligen medioker (men aktuell) låt. Kan det ha varit "Pom pom" som låg på såväl Svensktoppen som Tracks under 1998? Eller har jag drömt alltihop?

/Mikael

Anonym sa...

Herr Blogmaster, Mikael B har samma minnesbild som du, och Wikipedia bekräftar er båda ("Radioprogrammet Metropol utsåg sången till '1980-talets bästa svenska låt'. Kritiker menade dock att det vid slutet av decenniet är lätt att vid sådana tillfällen glömma bort låtar som kom i början av decenniet.")

Men varifrån har jag då fått det där med omröstning vid millenieskiftet?

/Mikael

Rick sa...

Tack för informationen Mikael! Var du fått milleniumsomröstningen ifrån? Det kanske var en hård milleniumsfest?