söndag, september 11, 2011

I finnkampstider: Blått och vitt

Nu var det några dagar sedan svt visade "Fotbollens sista proletärer" men jag vill ändå lista mina tre favorit iaktagelserna från filmen:

1. Hur viftar sångaren i Schytts på armen när han drar en hejaramsa? En sån armföring kan ej ha gjorts i Sverige sedan VM finalen på Råsunda 1958. Det ser ut som om han håller i en stor osynlig flagga som han viftar med från höger till vänster samtidigt ropar: - IFK!

2. När det skäggiga fanset svarar på vilket lag han håller på: - Det finns bara ett lag, det vet du! blir svaret till journalisten och det hänger något otäckt i luften efteråt. Fansets skägg gör honom till en oberäknelig och farlig typ. Uttrycket; "Smockan hänger i luften" har aldrig varit mer passande, och varför den hänger i luften efter en sån oskyldig fråga vet jag inte heller. Den bara gör det.

3. Frisyren på Ruben Svensson. En blandning mellan Sjunne i Åshöjden (den tecknade i Buster) och Stoffe i "Ett anständigt liv". Var han bara hälften så grym på planen som han såg ut måste han ha varit en mardrömsmotståndare att möta. Knarkarfrisyr är vad det handlar om. En rak avklippt lugg. Gärna en hemmaklippning. Senast jag såg en sån frisyr var i ett industriområde i Högdalen för fyra år sedan. Polisen hade stoppat en gammal Volvo 245 och chauffören hade en sån frisyr. Minnet av den händelsen gör att jag tänker på förra veckans skräcktema.

16 kommentarer:

Mats B sa...

Åh, det glädjer mig att du skriver om en av mina spelarfavoriter!

Ruben Svensson såg inte bara grym ut, han var också en grymt duktig fotbollsspelare. Säker i defensiven men också teknisk och förvånansvärt duktig offensiv. Jag minns att Ruben ofta gjorde tunnlar på sina motspelare från sin högerbackposition. En stor förebild för mig själv som högerback i Hägglunds stolta U66-lag.

Mats B sa...

Rykten säger också att Peter Birro hade Ruben Svenssons look som förebild när han sökte statister till "Upp till kamp".

Röde Ruben - en legend som sagt.

Haha, Sjunne i Åshöjden, honom hade jag glömt. Bra där!

Rick sa...

På tal om IFK kan jag nämna att när de vann mot Hamburg så spelade Veda på Musikhuset. Någon bakom scenen viskade att de just gjort 2-0. Johan Malm var snabb i tanken och lade in "...och IFK leder med 2-0" direkt in i en textrad.
IFK´s framgångar var hela Sveriges angelägenhet på det glada 80-talet.

Näsan sa...

Var det på "SS Superskate" eller på "Veda Reggae" som textraden smögs in? Schytts sångarens "flaggviftning" var helt underbar. Hela Schytts var underbara förresten...

Rick sa...

Kan ha varit på "Snöblind"!

Ja, hela Schytts var en syn för gudarna.

Mats B sa...

Har tillbringat helgen med att boka restauranger till vår NYC-tripp. Ruskigt kul! Köpte nyss också biljett till Lemonheads show på Bowery Ballroom där de spelar "It´s a shame about Ray" rakt igenom.

Men det som svider är att den stora Petty-hyllningskvällen på Bowery Ballroom är slutsåld. Jag måste bara köpa svarta börs efter programförklaringen:

"The Cabin Down Below Band Presents.... PETTY FEST 2011!

Two Nights To Get Drunk And Celebrate The Songs Of Tom Petty.

Starring: Norah Jones, Nicole Atkins, Jesse Malin, Har Mar Superstar, Ryan Miller (Guster), Will Forte, Jody Porter (Fountains Of Wayne), Jessie Baylin, Sammy James Jr. (The Mooney Suzuki), Cory Chisel, The Sheepdogs, Ben Trokan (Robbers On High Street), Antony Ellis (5 O'Clock Heros), Tad Kubler (The Hold Steady), Josh Lattanzi (The Lemonheads, The Candles), Jack Dishel (Only Son), Justin Long, Alia Shawkat, Jonny Corndawg, and many many more surprise guests!!!"

Kosta vad det vill, jag ska vara där!

Mats B sa...

Yes! Petty-kvällen är dagen innan i Williamsburg och där fanns det biljetter. Nu hoppas jag bara TP joinar uppe på scenen.

Mats B sa...

Attans, en vecka innan vi anländer det lilla päronet spelar Wilco med Nick Lowe som förband...

Rogga S sa...

Mer om IFK:
*De hoppade bock på träning
*Torbjörn Nilssons stukade självförtroende i PSV; Jag är rädd för bollen, jag trivs med att sitta på bänken
*Conny Karlsson (och brorsan Jerry)
*Press med understöd!

Rick sa...

Ja det fanns ju ett och annat intressant namn på TP festlistan. Att få se Sammy James Jr låter intressant, Mooney Suzuki är ett gammalt favoritskrammelgäng.

Att hoppa bock är en underskattad aktivitet. Det blir en bockhoppning på Israel Nash Gripka nästa söndag.

På tal om Torbjörn Nilsson så ska han enligt sägen ha sagt att han var så psykiskt knäckt efter proffsvisiten i Eindhoven att han var tvungen att uppsöka en psykopat när han kom tillbaka till Sverige!

Rogga S sa...

Kolla in 20 min x-tra material på SVT-play. "Heja Blåvitt, nu ska vi mot toppen gå".

Såg för övrigt min första allsvenska match på länge ikväll. Dif slog Trelleborg med 4-3. Oväntat kul match med offensiv fotboll (trots att jag mådde lite illa som gammal mittback av bristande försvarsspel).

Näsan sa...

Herregud Matte var snäll och tagga ner NY snacket lite. Jag har typ hockey på framnäsudden att se fram emot i höst...

Mats B sa...

Sorry Näsan, men det är väl bra att jag rekar inför nördaftonresan 2013? Jag tar det uppdraget väldigt allvarligt.

Hmm, The Smithereens spelar på The Stony Pony i New Jersey. Klassisk mark; stället där Springsteen gjorde sina första spelningar.

Rick sa...

Smithereens på hemmaplan!!! Prio 1.

Rogga S sa...

Hockey i Lyan hela hösten slår ju en New York resa. Det skulle kunna få mig att vända åter en dag...

Mats B sa...

Ö-vik och New York - same, same but different.