söndag, april 10, 2011

Galne Gunnar - allt annat är vansinne

Var på IKEA i veckan då det slog mig: Vart tog Galne Gunnar vägen? GG låg ute vid Kungens Kurva, snett till vänster om IKEA´s nuvarande ingång. Jag var där en gång och köpte en julklapp. Måste ha varit i mitten på 90-talet. Minns inte vad det var. Det kan inte ha varit något minnesvärt för i så fall skulle jag ha kommit ihåg det. Hittade lite info om affärskedjan:

"Galne Gunnar var en lågpriskedja ägd av Hennes & Mauritz, som sålde småsaker, kläder och konserver. Den första butiken öppnades 1988. Antalet kulminerade i 17-18 stycken[1] butiker, men till slut lades de 14 sista butikerna ned år 2000 [2]. En av anledningarna som angavs vid nedläggningen var att butikerna försvann i det mycket större antalet H&M-butiker [1].Inköparna på H&M kom ofta över partier av billiga varor, som inte stämde med det koncept Hennes & Mauritz butiker hade. Företagets media- och reklamansvarige Lars-Johan Jarnheimer skapade då Galne Gunnar. Förebilden var den amerikanska elektronikkedjan Crazy Eddie, som gick i konkurs 1989."

Vem var egentligen mannen som skulle symbolisera Gunnar? På bilden på påsen påminner han en hel del om

Jon Skolmen men det var inte han. Finns det någon med mer information om Gunnar så tages information emot med varm hand.

GG´s slogan var: Galne Gunnar - Allt annat är vansinne.
Så sant...

3 kommentarer:

ankeborg sa...

Sten-Åke Cederhök?

Rick sa...

Som en blandning mellan Sten-Åke och Jon.

olofbahlen sa...

Satt precis och sökte runt efter samma sak som du. Vem var han? Jag jobbar i mediebranschen och har hört snack om att mannen som föreställde Gunnar till slut blev galen på riktigt, och krävde allt högre arvoden och att få vara med och besluta om hur företaget skulle drivas. Det gick naturligtvis inte H&M med på och då vägrade "gunnar" att vara med på fler bilder, och att de inte skulle få använda de gamla bilderna på honom. Då bytte H&M en kort stund namn på butikerna, men la ner efter bara några månader. Det är vad jag hört, men aldrig hittat skrivet någon annanstans, så hur sant det är har jag ingen aning om.