lördag, april 02, 2011

Listan komplett

Japp, då är listan klar. De tre första är redan presenterade i ett inlägg här under. Jag vill dock göra en ändring; Ecke Holmberg och Hejaklacks-Janne byter plats. Efter att ha fått det bekräftat av Mikael U att Janne var clownmålad så måste han bara upp ett pinnhål. Listen är då enligt följande:

1. Per Lundqvist
2. Hejaklacks-Janne
3. Ecke Holmberg

4. Assar Lundgren

Assar. Bara vid namnet hajar man till. Assar Lundgren var den första Assar jag träffade på. Visserligen fanns det en Assar Jonsson också som körde runt på en moped i tron att det var en motorcykel, men han räknas inte. Hockeyspelande Assar har gjort mest mål i en och samma match i modotröjan. 5 stycken blev det den 12:e februari 1976 hemma mot Brynäs.

5. Korvgubben

Stod och valde mellan Tommy Själlin och Korvgubben. Valet föll på korvgubben. Om korvgubben vet jag intet förutom att han vid ett tillfälle då matchpucken blivit utskickad över sargen och ett dussintal unga pojkar i 7-10 år kom springandes för att plocka up den, han böjde sig ner, tog upp pucken, lade på en sträng senap på den och sträckte fram den till den förste av pojkarna som hann fram. Publikjubel! Det behövdes inte mer på den tiden. Kan ha varit 1975 eller 1976. Minnet sviker mig där tyvärr. Han hade glasögon och jobbade tillsammans med en gråhårig herre som även hade hand om serveringen på badhuset/sporthallen. Tittar man noga på bilden ovan så kan man skymta honom (jag tror att det är han) till höger i bild., han håller just på att gå in bakom plexiglaset, styrandes på korvvagnen. Den gråhåriga badhusrestaurangföreståndaren, tillika korvgubbeassisten kan man se ståendes till höger med händerna bakom ryggen, beredd att servera en korv eller två. Hejaklacks-Jannes efterträdare Sam Forslund kan ses till höger om assistenten. Jag tror inte att ens Modohockeys motsvarighet till tennisens Björn Hellberg kan svara på vad korvgubben hette, eller vad säger du Mikael?

Nu är bloggmasterslista färdig och redaktionen väntar med spänning på övrigas lista.

23 kommentarer:

Mikael sa...

Han med händerna bakom ryggen tror jag är Dick Westman; http://allehanda.tv/cl_fannonser/index.php?page=223&ftyp=1&Orter=5

Annars var väl krögarkungen Ivan Jonsson (som ett tag drev Valhalla-kioksen/restaurangen) huvudansvarig för de rullande korvvagnarna?

Och var det inte Ivan som skötte badhusrestaurangen? Dick är känd som seglare men jag tror även han varit bilförsäljare.

Mikael sa...

Såväl Assar Lundgren som Per Lundqvist ser jag regelbundet i Fjällräven Center. Järnmannen ser lite plufsig ut men Assar verkar vara i toppform. Skulle säkert ta en plats i dagens lag.

Det mest unika med Assar är väl att han säsongen 1978-79 fick hoppa in i mål borta mot Frölunda! Modo hade ju Sune Ödling och Peter Holmqvist som målvakter men den ene fick en lättare skada och den andre blev utvisad och eftersom den tidens regel sa att målvakterna själva skulle sitta av sina utvisningar fick en utespelare, i det här fallet Assar, ställa sig i mål.

Jag minns att jag nervöst hörde det på radio ("Mike Ford skjuter...Lundqvist räddar!"), men Assar höll nollan under de två minuterna, vilket torde vara ett svårslaget rekord för alla som stått i mål i Elitserien.

Mikael sa...

"...Lundgren räddar" menar jag!

Rick sa...

Jag betvivlar inte att det är som du säger och därför kan jag tänka mig att det fanns en tredje person som sålde korv.
Jag får upp ansiktsbilder av både Dick och Ivan i skrivandets stund och får även upp en bild på den tredje personen som bär glasögon. Den tredje personen, låt oss kalla honom för "Den tredje mannen" hädanefter, känns som något yngre än de andra två.
Det är i alla fall "Den tredje mannen" som är korvgubben på min lista.

Assar i mål! Jag minns händelsen och jag minns att jag tänkte "Hur i hela friden vågar han ställa sig i målet?"

"Järnmannen Lundqvist", vilken legend!

Mikael sa...

Tror till och med det fanns fyra korvgubbar! Var det inte två vagnar med två gubbar per vagn? Fjärde mannen skulle kunna vara en yngre bror till Ivan men han med glasögon var nog allra yngst. Har nog aldrig hört nåt namn på honom, dock.

Har för övrigt hittat bilden där hejaklacks-Janne syns OCH fått igång scannern, men jag kan förvarna att Janne syns väldigt dåligt. Skickar via FB inom kort.

Näsan sa...

Den andra korvvagnen basade Ivan Jonssons brorsa för (vet ej hans namn), han hade "Jonssons Tapetserarverkstad" i Själevad. Hans son Peter blev senare en stark orsak till att jag och Rogga tog SM Brons i Innebandy 1990. Lite frågande är jag till hejaklacks Jannes tidslinje. Jag kommer ihåg matcher guldåret där den inte alltid nyktra Sam Forslund var hejaaklacksledare. Bla en match när han skulle balansera på den tunna sargen som avskilde båsen, och ramlade med huvudet före ner vid Sandlins fötter. Tror faktiskt Janne hade "slutat" men var tillbaka på slutet av 79´, för att "hjälpa" Sam.

Näsan sa...

Det är Sam som syns på "Korvgubben" bilden...

Mikael sa...

Ja, det är sant att Sam var med och hejade 78-79. Jag har en klar och tydlig närbild på honom in action iförd M-tröja. Men hade Janne lagt av då? Jag vet ärligt talat inte. Han kanske bara höll igång säsongerna 76-77 och 77-78.

Rick sa...

Så Janne var bara aktiv under två säsonger? Det låter för bra för att vara sant att Janne "plockades" in för att "hjälpa" Sam i slutet av guldåret. Ungefär som att gå lärling eller att ha en mentor.

När kom Håkan in i bilden? Gick han jämsides med Sam då eller fick han klara sig på egen hand?

Rick sa...

Att balansera på sargen till avbytarbåset kunde väl bara hända i Ö-vik under den perioden?
Hur ställde sig Tommy Sandlin till detta att ha överförfriskad hejaklacksledare balanserandes över en?

Mikael sa...

Janne kan ha varit med redan första elitseriesäsongen (75-76) men därom är jag osäker. Detsamma gäller hur länge han fanns kvar. Som jag minns det kom Sam in för att hjälpa till och jag undrar om inte de här "öka-kämpa"-ramsorna från kortsida till kortsida ursprungligen kom till tack vare att det fanns varsin "dirigent" nedanför respektive läktare.

Vad gäller Håkan och Sam så vill jag minnas att de körde dubbelt en tid innan Håkan ensam tog över, så nån typ av mentorsystem tycks onekligen ha tillämpats. Senare (typ 84-85) hade Sam hela sitt dansband (var det Mats-Tommys?) med sig. De hade riggat upp sig på taket till det lilla "huset" som då fanns på lilla ståplats (som sedan togs bort för att bli ingången till Modohallen).

Rick sa...

"Öka-Kämpa" ramsan som tidigare har nämnts här på bloggen kan mycket väl ha uppstått under den tidsepoken, det låter troligt.

Att Sam senare tog dit sitt dansband och gjorde det till en möjlighet att få speltillfällen låter oerhört oseriöst tycker jag. Han tog alltså död på hejaklacksgubbar i Kempis med detta tilltag!?


Jag vet att Glenn Sundqvist spelade i Mats Tommys under en period. Var han med då?

Mikael sa...

Nä, Glenn var inte med. Däremot torde det ha varit ungefär då som Greger Rösnes, den forne Grogg Fogg, slog trumma i klacken MoDo:s Wings (Modo sfinx) och bidade sin tid innan han likt fågeln Fenix kom att återuppstå som Lou Trash.

Och Håkan fortsatte nog att heja vid stora ståplats trots att Sam spelade dansmusik uppe på hyllan. Det var väl förresten mest små korta jinglar och sånt när Modo gjorde mål, ett alternativ till bandspelaren alltså.

Fast hejaklacksledarna nere vid sargen måste ha försvunnit runt 1990. När Modo spelade finaler mot Malmö 1994 var de redan ett minne blott.

Rogga S sa...

Som jag minns det så blev Musikhuset kontaktade av Modo för hjälp med att trumma på i klacken mot fritt inträde och en korv och kaffe.
Ledda av nämnde Greger trummade således jag, Thomas Lindström och Gunnar Frick på en tid.

Näsan sa...

Tommy Sandlin tog inte ens händerna ur fickorna på sin Gröna (fula) Fjällräven jacka när Sam gick med huvudet före i Betongen... Det stämmer att Sam körde Mentor åt Håkan, tror också de fria kvartingarna som MODO (tragiskt nog) stack till Sam hade förbjudits, och Sam kände att det var dags att kliva av. Håkan är by far det sämsta MODO producerat i hejarklacksämne. Där är Janne och Sam i en helt annan Division...

Rick sa...

Janne var alltid lite raskare efter än innan en periodpaus, stegen var bestämdare. Det var nog den fria kvartingen.

Näsan sa...

Jag hade kunnat tänka mig att ta upp traditionen mot en fri Jameson...

Mikael sa...

Det som var speciellt med Rösnes och den Musikhus-ledda hejaklacken var att det var det enda band han var med i just då i glappet mellan att ha spelat tuta i Sealingue och innan Lou Trash-reinkarnationen.

Den som for mest illa av kvartingarna var väl Sam (om jag inte är fel underrättad).

Rick sa...

Ja, Robert Edlunds tyranneri i Sealingue påverkade tydligt Gregers musikresa...

Näsan sa...

Ja han tappade allt, lastbil, jobb och hem för några år sedan. Innan det hade han fått sparken från båda banden M-T och Boots, pga av drickat... Men jävlar vad han gav allt på Kempis med frivolter och liknande (han var ju stjärna i Käglorna på den tiden).

Rick sa...

Jag hann ända ner till sista raden och det där om stjärna i Käglorna då jag förstod att det var Sam du menade och inte Greger...

Rick sa...

I och för sig, jag började ana att det var nåt skumt när du skrev frivolter...

Näsan sa...

Ja jag kände att det var lite oroligt rent syftningsmässigt där...