fredag, april 01, 2011

Modolegender

Bloggmasters något förkortade lista:

1. Per Lundqvist

Min första idol i Modolaget. Var alltid med i målprotokollet vilket han bevisade guldåret 1979 då han gjorde mest mål i elitserien.

2. Ecke Holmberg
En legend på isen såväl som på Torget.

3. Hejaklacks-Janne
Här snackar vi legend i kubik. Publiken jublade då Janne kom in i hallen med sin sönderklappade metal megafon. Allt var så enkelt då. Då fanns det inga bildspel på isen, Ingen häftig musik eller mörka reklamröster i högtalarna. Janne kom in med sin megafon och sin hockeyklubba som han slog takten med. Han eldade Kempispubliken och Modo till Sm-guld 1979. Jag har till och med för mig att han hade en clownnäsa på sig någon gång (kan tänkas att jag blandar ihop det med clownen Zethino, en annan Ö-viks klassiker som vi inte behöver älta mer om här). Mikael U verkar sitta på en del kulturskatter när det gäller Modo hockey, du har ingen bild på Hejaklacks-Janne?

Jag återkommer med mina två sista på listan vid ett senare tillfälle.13 kommentarer:

Näsan sa...

Efter Eckes tragiska år som Sportchef (nånting vi bevisligen fortfarande sotar för) så är han chanslös på MODO-listan Och nu är hans radarpartner Christer "Grytan är klar" Ödmark tyvärr sif foot under...

Näsan sa...

six foot under...

Rick sa...

Har han lämnat jordelivet?

Näsan sa...

Yes för två år sedan...

Rick sa...

Christer Ödmark och Track Shop, sanna Ö-viks klassiker!

Näsan sa...

Ja och citatet "-Han är på väg upp till dig nu" när jag ringde och efterlyste min Jethro platta är klassiskt!

Rogga S sa...

"Grytan är klar Ecke!"

Mikael sa...

Nånstans min samling (jag vet ungefär var) har jag en urklippt matchbild från Kempis, sent 70-tal, där hejaklacks-Janne (Holmgren) syns i bakgrunden. Dock är han ganska suddig eftersom kamerafokus av nån anledning var på planen och dessutom har jag i nuläget ingen fungerande scanner.

Jnne bar svart frack och hög hatt, var clown-sminkad i ansiktet inklusive clownnäsa. Aktiv som hejaklacksledare ca 1976-81.

Rick sa...

Ja då var jag inte helt fel ute! Vilken mundering, en hejaklacksledare utkädd som en clown. Sånt kan bara hända i Ö-vik. Om du har möjlighet så får du gärna skicka bilden!!!

Mikael sa...

Här är en bild från Kempis där en hejaklacksledare med megafon syns, men den är från 1982 och då hade Janne Holmgren lagt fracken och clownnäsan på hyllan. Tror det är den betydligt mer akrobatiske Sam Forslund som syns på denna bild.

Rick sa...

Läste inte förrän nu att du inte hade en fungerande scanner så därför kan du glömma min fråga om att skicka bilden...

Det blev aldrig sig likt igen i Kempis efter att Janne slutat. Visst fanns det ytterligare en hejaklacksledare? Jag vill minnas en mörkhårig filur som skötte hejandet.

Rick sa...

När jag tittar på bilden med Sam Forslund så märker man ju snabbt han och Jannes olikheter inom yrket. Janne skulle aldrig lyfta på benet sådär som Sam ses göra. Janne hade lite mer värdighet än fast han bar frack, lösnäsa och var clownmålad.

Jag kan bara inte slå bort tanken med att han var målad som en clown. Varför? Skämdes han eller klev han in i en annan roll i och med sin utstyrsel?

Jag tror inte att sista ordet är sagt i detta ämne...

Mikael sa...

Den mörkhårige var Håkan "Holma" Holmström. Tror han skrek sönder rösten på kuppen. Hockeysnacks Modo-sida (http://www.hockeysnack.com/modo-hockey/index.php) hade till helt nyligen en banner med motiv från Kempis inklusive Holma. Vet inte var han finns nu men såg honom på Fjällräven Center förra vintern. Långt, silversprängt hår, lång rock och en stil som fick mig att tänka på vitryska hallickar.

Men Janne hade - trots allt - mer värdighet, det är sant. Han var en del av anrättningen när jag regelbundet började gå på hockey (ca 1976). Vill minnas att han tröttnade på hejaklackandet och sen inte ens ville bli påmind om det. Men han bor i Hörnett och jag ser honom nu och då på hockeyn.