tisdag, april 26, 2011

John Coltrane

Slängde på "Instellar Space" med John Coltrane i morse och huvudet fick sitt. Ett uppvaknande jag högt och varmt rekomenderar. Lite information kanske är på sin plats:

John William Coltrane, född 23 september 1926 i Hamlet, North Carolina, död 17 juli 1967 i Huntington, New York, var en amerikansk jazzmusiker och tenorsaxofonist. Han räknas som en av de främsta saxofonisterna och jazzmusikerna genom tiderna, och är tillsammans med Charlie Parker ansedd som en av de mest inflytelserika och stilbildande musikerna på sitt instrument. Coltrane spelade bl.a. med Miles Davis, Thelonious Monk, McCoy Tyner, Elvin Jones, Jimmy Garrison, Eric Dolphy, Cannonball Adderley, Pharoah Sanders, Rashied Ali och Alice Coltrane (hans fru) för att nämna några “storheter”.


Även som kompositör har Coltrane lämnat betydelsefulla alster efter sig. 1959 spelade Coltrane in låten "Giant Steps". Giant Steps blev även titeln på det album som gavs ut och som brukar betraktas som en milstolpe inom jazzens historia. Melodin till "Giant Steps" är konstruerad så att melodin tycks bryta sig loss från den traditionella känslan av fixerade tonarter och i stället "flyter". John Coltrane har en mycket lång diskografi och förutom Giant Steps (1959) är albumet A Love Supreme (1964) omtalat som ytterligare en milstolpe inom jazzens historia.

Coltrane var aktiv från 1940-talet och framåt, men hans stora genombrott kom när han fick börja spela med Miles Davis 1955. Han solodebuterade med det bopdominerade albumet Blue Trane 1957. Han spelade åter med Miles Davis 1958 och medverkade på de två albumen Milestones och Kind of Blue. Han fick sedan skivkontrakt hos Atlantic Records 1959. Albumet My Favorite Things 1960 spelade Coltrane in med sopransaxofon och det var hans första album inom stilen modal jazz.

1961 köptes Coltranes kontrakt upp av det nystartade jazzbolaget Impulse! Records. Under tiden på det här bolaget blev Coltranes musik allt mer inriktad mot frijazz. Från 1965-1967 var Coltranes musik extremt fri och spirituellt inriktad. Efter hans död släpptes ett flertal postuma album från hans sista frijazzperiod.

Coltrane levde ett tämligen hårt liv med droganvändning etc, men på 1950-talet började han kämpa för att finna en bättre hälsa och alltmer gå över till en vegetarisk kosthållning, som hans vänner ansåg säkerligen hjälpte att förlänga hans liv.[1] Han rycktes bort hastigt 1967 av levercancer och sörjdes av en hel jazzvärld.

Inga kommentarer: