tisdag, februari 03, 2009

En underbar Eldkvarnhelg i Helsingborg


Eldkvarn x 3 på två dagar. Fanns det risk för en Överdos av Alice, Stjärnor och Spårvagnar? Frågorna snurrade i huvudet när jag och mina kompisar tog fredagens första Öl (En Guiness som smakade surt som fan). Men först var det den obligatoriska listdragningen. Musiknördar som Ljusne Airports Förste Blockflöjtist Näsmark, Dom Kallar Artister Freddy, Nyfikne Mastodont Matte kom väl förberedda. Själv hade jag ägnat halva natten tre dygn tidigare på att lyssna in mig på musikåret 2008. Oseriöst enligt en del av kamratgänget, men precis som för Peter Forsberg finns det alltid plats för en Peter Näslund, tränad eller otränad, pålyssnad eller icke pålyssnad. Som väntat dominerade Herr Hellström och Drive By Truckers. Själv var jag mest glad över de nyupptäckta Gaslight Anthem, och som den sanna Eldheaden hade jag såklart Eldkvarns platta på första plats!

(Årets 15 bästa låtar, 10 bästa plattor är det som gäller i Musik-Nördgänget). Efter att vi smörjt kråset på Harry´s, så styrde vi stegen till Hotel Noveau, även kallat Hunger Hotell denna helg. Dags för helgens första spelning. Ett smärre chocktillstånd hos oss när vi förstod hur liten lokalen var (Hotellets frukostrestaurang), samt att det var sittande vid bord som gällde för publiken, utom för oss och några andra, som hade ”barbiljetter”. När man väl vant sig kändes det skönt att Eldkvarns scen var 5m från baren (ganska perfekt upplägg för mig som sällan är ”Bra för mig själv”).
Två set, varav det första innehöll flera av de inröstade önskelåtarna, bra variation, som väntat ingen ”Kråkor och Konjak” (som Plura skrattande kommenterade med ”-Näsan, den kom inte med på de 100 mest önskade låtarna. Det var bara du som önskat den”). Kvällens höjdpunkter; ”Mina Stjärnor har Slocknat” och ”Nerför floden”. Trött och lycklig toppades kvällen av att Plura signerade skivor och T-shirts iklädd MODO tröja, som jag och polarna fixat. Extra plus att jag valt att numrera tröjan med 21 Plura, eftersom Herr Forsberg tidigare på dan signat på för MODO. Dagen efter hann man ”trängas” med Eldkvarn på frukost, innan det var dags för att ladda för Brunchgiget. Först en väl tilltagen buffé som påminde starkt om ett Julbord. Därefter gick Bröderna Jonsson på för ett akustiskt set. Freddy som lämnat oss för viktigare begivenheter i Malmö missade bla en galen bra version av ”Kungsholmskopplet”, en tårfylld ”Någonting måste gå sönder”, samt ett brödramellansnack som lockade till många skratt. Eftermiddagen ägnade vi åt en långpromenad, men råkade sen gå in på Harry´s där vi blev sittande snackades om livsviktiga ämnen som ”peaka tidigt” , ÖSK fotboll (Örnsköldsvik inte Örebro), musik, böcker och ”Foppa”. Lördagskvällens spelning hade vi lyckats få bord till, så där bänkade vi oss 18.30 för en kryddstark Mexikansk buffé. 20.00 gick så Kungarna från Broadway på igen. Tredje spelningen på 24 timmar . Nya låtar, bra variation igen, med de gamla höjdarna ”Desperados” och ”Cafe Jamaica” som riktiga uppstickare. Fick också motta en Rögle tröja av Hotellchefen Henrik som tack för hjälpen med Hunger Hotell banderoll och Backdrop bilder, så andra setet dansade jag mig lycklig igenom iklädd Rögletröja. Så blev det söndag, och hemresa. Eldkvarn körde kyrkospelning i Ängelholm på söndagskvällen, och med tanke på att de spelat på hotellet även torsdag, så kan man inte låta bli och imponeras av deras offervilja, varje spelning, varje kväll. Lämnade Helsingborg lycklig som ett barn. Grymt rolig helg, allt tack vare Pluras texter, Eldkvarns låtskatt, en Hotellchef med underbar personal och ett suveränt koncept. Men inte minst mina polare, som gjorde varje minut till en fest, tack såklart till Håkan också som gjort 2008 års låt enligt myself; ”Inte Skyldig Nån Nåt”. Vi träffas snart igen och blir ”Fulla för Kärlekens skull”!

Näsan – som fastnade för Eldkvarn i och med ”Utanför lagen”

3 kommentarer:

Rick sa...

Fattar ej varför Plurabilden blev negativ???

Näsan sa...

Ser oneklingen lite skräckfilmsaktigt ut. Plura var i alla fall allt annat än negativ då bilden togs. Tack för chansen att lägga ut texten mitt i Minicirkusens äventyr...

Anonym sa...

Underbart fylligt reportage.