tisdag, juni 30, 2009

En apa som liknar dig

En lista över mina favoritapor är utlovad och jag brukar stå vid mina ord (förutom min lista över Graham Parker´s bästa plattor och omröstningen av de 20 bästa svenska låtarna), så här är den.

10. På tionde plats hamnar Bubbles, Michael Jacksons gamla apa. Varför hamnar han på tionde plats och inte högre? Bubbles har väl mig veterligen aldrig gjort något så han förtjänar mer än en sista plats.
9. Herr Nilsson. Pippis apa har väl inte heller gjort mycket för världsfreden, han har mest tjattrat runt i Villa Villekulla och ätit nötter.
8. Tarzan´s (inte Trazan´s) apa. En trevlig chimpans med ett visst sinne för humor och skojiga upptåg (åtminstone i serietidningarna).
7. Ranko. Apan som alla trodde var ett monster i Tintinboken "Den svarta ön". Tidigare omnämnd i bloggen.

6. På sjätte plats hamnar Cornelius, känd ifrån "Apornas planet" filmerna från 60- och 70-talet. Cornelius var på människornas sida och får därmed inkassera några pluspoäng.

5. Kung Louie. Mannen med de enormt långa armarna som gör att han måste vara oslagbar i bordtennis (se kommentarerna angående Leksandsfan i ett tidigare inlägg). Men vad gör det när han inte kan göra upp en eld.

4. Vem minns inte Nicke Nyfiken med sin gode vän Mannen med den gula hatten. Avsnittet där han målade om ett helt rum till en djungel var imponerande.


3. King Kong, apornas apa, det hörs ju på namnet. Alla de övriga apor på denna lista framstår ju som små mesar (åtminstone när det gäller storleken). Grattis till bronset.

2. Omnämnd, utskälld, hånad, älskad. Vi pratar om Banarne. Apa eller människa? Vem bryr sig. Det är hur klart som helst att Kla... förlåt, Banarne ska få en silverpeng.


1. Har letat med ljus och lykta efter en bild på vinnaren i denna lista men ej hittat någon. # 1 är apan Saba, känd ifrån serien "Tårtan". Den mystiska apan som bodde på bageriet med de tre bagarna. Det behövs inte sägas något om honom. The winner!

15 kommentarer:

clas sa...

Jösses...jag tror jag drömmer...han listar 10 apor och missar Donkey Kong. Men det är stilpoäng för Saba!

Janos sa...

http://www.youtube.com/watch?v=CyCHcT27wf4

Mats B sa...

Kanske det bästa inlägget någonsin på Fuzz Acid & Flowers. Oerhört bra! Det krävs mod att sätta King Kong som trea.

Mats B sa...

Men är det verkligen Herr Nilsson på bilden?! Ska genast fråga mina döttrar.

(skrev tidigare på fel inlägg)

Rogga S sa...

Underbar lista Rick, dock med en liten anmärkning. Som stor Tarzan-fantast känns det märkligt att nr 8bara fick heta "Tarzans apa" då alla vet att han heter Cheetah.

Näsan sa...

Rogga: Cheetah var en hona i Tarzans filmer och böcker. Måste varit ett hån för apan som spelade Cheetah eftersom han var en hane. Att Ranko inte tog första platsen. är skandal! "Sök Ranko sök!" Det går kalla kårar längs ryggen när man tänker på den textraden... Annars en mycket bra lista, där trots att gorillor blandats med apor, var underhållande. Gorillor är väl inte apor Matte? Lika lite som Kyckling är kött?

Rick sa...

Jag förstod att en lista på 10 favoritapor skulle fånga intresset hos herrarna.

Missat Donkey Kong? Alla vet ju att han är en påhittad apa i ett gameboyspel och låtsasfigurer valde jag att inte ha med.

Jag hade ju kunnat nämna att Tarzan´s apa heter Cheetah men hade jag gjort det så hade du inte haft något att kommentera.
Inga andra stavfel eller "missar" du upptäckt?

Rick sa...

Jag kan släppa en liten bomb: det är inte Herr Nilsson på bilden! Som den uppmärksamme läsaren nog märkt så saknar denna bilds "Herr Nilsson" sin stickade tröja/kofta. Apan på bilden är en nära släkting till ovan nämnda herr.

Näsan sa...

"King Kong" är en lite konstig ordlek. Kong betydde Kung på Djungelspråket (på King Kongs hemö). Dvs han heter helt enkelt "Kung Kung". Behöver jag säga att han likt Zlatan och Foppa helt enkelt är Kung... Eller vad säger du Clas?

Mats B sa...

"Kung Kung", coolt! För att ingen ska kunna tvivla liksom.

Clas tycker att King Kong är en överbetald diva, tror jag.

Klart som f-n att gorillan är en apa!

Härligt att höra ett tillkännagivande från herr redaktör. Mina döttrar Thea och Stella såg direkt att det var en bedragare på bilden.

Skönt att inte Clintans orangutang Clyde kom med.

Jag skulle gärna sitta vid datorn och diskutera apor med er hela dagen, men nu ska det köras Passat upp till Ö-vik.

Finns det inga kända babianer?

Mats B sa...

En sista kommentar. Gick nyss ner till småtjejerna och de satt och såg på Trazan och Banarne! För mig själv dök det bara upp obehagliga bilder av Näsan och Roger. Ni har tagit Trazan och Banarne från mig!

Rogga S sa...

Korrekt om Cheetah "Näsan".
En annan fin apa är Jocko i Hergés "Johan, Lotta och Jocko", vars bästa album för övrigt är den rafflande "Kobrornas dal".
På tal om kobror - kanske dags att lista några favoritormar rick, typ Kah, Sir Väs.

Näsan sa...

"Kobrornas dal" vilken klassiker. Mastont Mats på väg norrut, semester om några timmar. Nu börjar sommaren på riktigt! Ormar att hata tycker jag låter bättre än favoritormar...

Rick sa...

Jo, Clyde var med i tankarna men han var en dresserad apa (och det räknas inte).

Två kungar med på listan och
Kung Louie borde nog ha kommit bättre än 5:a...

Ha en god semester Mats B.

Clas sa...

Monarkier är inget jag stödjer.