söndag, oktober 21, 2012

Den långa versionen

Ok då, en liten återkoppling till gårdagens film, Magical Mystery Tour måste vi ändå frambringa. Det jag vill ägna lite tid och kraft till är det instrumentala mästerverket "Flying". Låten spelades in den 8 september 1967 i EMI studios, London och är en av de få låtar där alla fyra medlemmarna står som upphovsmän. Låten blev i sin helhet 9 minuter och 38 sekunder men kortades ner till filmen och slutade till sist på blygsamma 2 minuter och 17 sekunder.

Landskapet man ser i filmen när låten ljuder är taget från ett flygplan över Island.

19 dagar efter inspelning utav denna låt, den 27 september, släpptes alltså albumet "Magical Mystery Tour".

Vad som kan vara intressant att veta i detta sammanhang är att "Sgt Pepper´s Lonely Hearts Club Band" släpptes den första juni 1967. Produktiviteten går det inte att klaga på när det gäller Beatlarna.

3 kommentarer:

Mikael sa...

Att Beatles mäktade med såväl kvantitet som kvalitet är allom bekant. Tänk att de spelade in hela sin produktion på mindre än 8 år, från sommaren 1962 till våren 1970 (varav merparten mellan februari 1963 och augusti 1969)!

Skiv-versionen av Magical Mystery Tour är betydligt bättre än filmen, men det är ju trots allt Beatles :-)

Hur som helst, Paul McCartneys hybris måste ha varit som allra störst under denna filminspelning. Man riktigt ser hur genial han tycker han är bara genom att springa omkring på ett lustigt sätt eller snurra runt på stället :-)

Dock är jag orolig för hans nuvarande röst-status. Intervjun från i år i dokumentären visar att han knappt har nån röst kvar!

Vad gäller Flying håller jag med om att det är en intressant låt, och kontrar med en annan alternativ tagning, kallad Aerial Tour Instrumental.

Dessutom, avslutningen i denna version låter misstänkt likt Drilling a Home från Harrisons soundtrack till filmen Wonderwall

Rick sa...

Det var väldigt mycket Monty Python över filmen, galet och tokroligt. De fyra (eller fem) trollkarlarna var den mest innehållslösa och improviserade scenen i filmen. Så dåligt att det blev bra.

Håller med om Maccas röst. Redan på hyllningen till drottningen i våras lät det hemskt. Minns jag rätt så höll han dock måttet väl på konserten i Globen.

Mikael sa...

Jo, rösten var hyfsad sistlidna december men det har försämrats betänkligt under 2012. Även på senaste skivan är rösten spröd och tunn.