fredag, april 18, 2008

Sportkommentatorer

Sportkommentatorer är ett speciellt släkte, det finns bra och dåliga. Här följer några av de mest minnesvärda.


Staffan Lindeborg är en av mina favorit sportkommentatorer. Han har en mycket behaglig röst och hans sätt att säga ”Hörna” (med ett djupt amerikanskt r) är lika klassiskt som Ralf Edströms 1-0 mot Västtyskland 1974. Såsom "Plex" Pettersson förknippas med Ingemar Stenmark förknippas Lindeborg med J-O, Jörgen Persson och "Äpplet".

Bosse Hansson tillhör definitivt en av de största. Han var det stora ankaret under 70 och 80-talet. Han var så stor att han t.o.m. fick referera en kunglig kortege (tror att det var när kungaparets åkte häst och vagn genom Stockholm på sin bröllopsdag). 1994 fick han förtroendet att kommentera sveriges första match mot Kamerun i VM. Sverige spelade 2-2 och herr Hansson var så negativ att SVT valde att plocka in Arne Hegerfors till nästkommande matcher. Senast jag hörde nåt av honom var som speakerröst till Fredrik och Filips "100 höjdare".
Arne Hegerfors. Det känns konstigt att nämna Arne utan att säga Ankan efter. Arne och Ankan var ett radarpar under 80-talet. Arne kryssade senare på i diverse underhållnings program bl.a. "Det Kommer Mera". Hans största klassiker är ju när han sa att "Det ser mörkt ut på Kameruns bänk". Ordvitsarnas konung. Detta skulle kunna vara en av Arnes vitsar:

– Vad tyst det är i badrummet? Ja, hon badar stumbad...Christer Ulfbåge. Vad säger man om honom? Han var programledare i Lilla sportspegeln ett tag, med bravur och "Hey baberiba´s" Peter Magnusson gjorde en underbar parodi på honom. Kan dock på långa vägar inte mätas med ovanstående trio.


Den numera bortgågne Bengt Grive tillhör absolut de stora. Lika klassiskt som Hylands "Den glider in i mål" är Grives "Vad är klockan" efter att Ralf gjort sitt volleymål - 74. Han uppfann också en egen färgskala när han kommenterade konståkning.


Dessa är naturligtvis bara ett axplock av alla kommentatorer. Det saknas många, Jakob Hård borde kanske ha varit med (han gjorde Tintins röst i "Solens Tempel")...

16 kommentarer:

Rutger Backe sa...

Djupt amerikanskt r? Talfel heter det.

Rick sa...

Så kan man också uttrycka det.

Clas sa...

Den 7 maj 1942 föddes Christer Ulfbåge i Falköping.

Rick sa...

Välkommen tillbaka Clas! Vad kul att den obestämda tiden nu är slut!
Vad har du för kommentator favorit?

Clas sa...

Tja...en halvpackad Ralf Edström är ju aldrig fel. Men han räknas väl "bara" som bisittare och (vin)expertkommentator? Och i kategorin bisittare/expert är ju Glenn Strömberg oslagbar. Men jag har alltid gillat Arne Hegerfors så han får bli min nummer ett av lite nostalgiska skäl. Idag tycker jag annars att det mest är en massa Djurgårdsidioter som kommenterar. I alla fall på TV3. Jag säger som Lars Ekborg; "Bunta ihop dom och slå ihjäl dom bara!".

Rick sa...

Ralf var/är väl aldrig halvpackad, kanon eller nykter är lägena.

Glempa Strömberg är en bra bisittare. En dålig bisittare är Claes Hellgren. Snacka om partisk i målet (vilken Hegerfors ordvits!!!). Enligt honom är de svenska målvakterna alltid de bästa. Sedan har vi ju bisittarna A Lennart Juhlin i friidrott och Björn Hellberg i tennis, men då snackar vi en annan dimension.
Anders Gärderud är en bra sansad bisittare som kan lugna ner Jakob Hård på VM och i finnkamperna.

Nu är Wikegård ingen kommentator men en expert i hockeymagasinet (vad det nu heter) och en sämre sådan får man leta efter. En gammal Djurgårdare...

Steffes syrra sa...

Oj,vad mycket man fick lära sig! Glenn Strömberg som för övrigt började sin bana i Lerkils IF.En riktigt go´gubbe de´.

Steffes syrra sa...

Glömde att säga,vad kul att du är tillbaka Clas!

Clas sa...

Tack!

Rogga S sa...

Sportkommentarer kan ju även vara i radio, vad sägs t ex om klassikerna Åke Strömmer och Mats Strandberg.
Andra fina TV-kommentatorer är Agne Jälevik och Janne Svanlund. På tal om Bosse Hansson lär han ha sagt "Detta är första gången Sverige vinner över Italien, i Italien, mot Italien".
Två bra expertkommentatorer är Anders Blomqvist och Thomas Nordahl.

Rick sa...

Jag visste att detta skulle passa dig Rogga! Jovissst, Åke Strömmer håller fortfarande. En mycket rask kommentator med behaglig stämma.

Jan Svanlund är ingen favorit, kommentera motor imponerar inte.

Bosse Hansson har sagt mycket i sina dagar. Han har en förmåga att ofta få "kråkor" i halsen så att rösten skär sig på ett mycket roande sätt

Rogga S sa...

Mycket pop & rock florerar här på bloggen, kanske börjar det bli dags för en snygg bild på det popfinurliga Swindongänget XTC?

Rick sa...

Det vore roligare med en bild på Swindongänget än XTC.

Vem av sportkommentatorerna har schysstaste frilla?
Staffan Lindeborg´s är schysst. Jakob Hård´s är heller inte så dålig.

Clas sa...

Ska det bli nånn jävla modeblogg nu eller??? Frillor??? Snälle Rick...

Rick sa...

Jag kan inte se något samband mellan mode och sportkommentatorernas frisyrer.

Clas sa...

Nä...okej....finner du nöje i att jämföra sportkommentatorernas frisyrer så...fine!