söndag, maj 18, 2008

Lage R Blad

Man kan tro att hans namn är en lek med bokstäver. Lage R Blad. Men han heter faktiskt så. Han är en man som levt men som inte tycker ålder är så viktig. Han är här och nu. Och livet är hans största inspirationskälla. Det finns också en annan “skrivare” han ser som en inspiratör; Carl-Axel Thernberg.En lek med bokstäver är dock Lages vardag. Han älskar bokstäver…ord…meningar. Ord kan sätta färg på känslor och känslor sätter färg på orden. Lage har ägnat större delen av sitt liv åt att skriva. Han vill inte kalla sig poet. Vill inte låsa sig i ett fack. För de flesta är nog hans skriverier okända. Målet är inte att bli publicerad och få ett kommersiellt genombrott. Men kan någon annan få en känsla av att läsa det Lage skrivit är lyckan gjord. Sedan spelar det inte så stor roll vad det är för känsla. Bara man känner någonting.Och känner gör man när man tar del av Lages så kallade “ORDnade landskap”. Han har skrivit en dikt, eller vad man nu vill kalla det, till varje landskap som finns i Sverige. Även om man inte besökt landskapet i fråga kan man ändå KÄNNA landskapet. Dofter, smaker, synintryck, ljud…allt finns där.Så följ med på en ORDnad resa genom Sveriges avlånga land signerad Lage R Blad. Håll sinnena öppna. Trevlig Resa!-

Frank Schroeder-Hillman, språkvårdare och lektor. Halland 2008

Dalarna
plippetiplopp vårens kransar i fågeldusch nu litar vi och kopplar nya häggar

Hälsingland
valet är givet om det står utanför det egna

Härjedalen
månghövdad get faller snart i skickad lotskärra

Uppland
den som stickor i ögat peta har mandel att vänta till höstskymning

Öland
bron är oss för väldigad, norra udden flamman igår

13 kommentarer:

Steffes syrra sa...

Vad ska man säga? Är fullständigt mållös inför ytterliggare ett inlägg.

Clas sa...

Fullständigt lysande! Snacka om att gå i Kalles fotspår.Hur kom du i kontakt med den här snubben? Undrar vad han skriver om Västergötland...

Rick sa...

Bloggen har en gång tidigare berikats med Lage R Blads poesi i en kommentar. Jag tog helt enkelt kontakt med honom och via Lage fick jag kontakt med Frank Schroeder-Hillman. Jag har hela landskapsboken förresten.

Västergötland:
Torftigt var ordet...

Clas sa...

VA?! Skriver han så om "mitt" landskap?! Torftigt...tja, helt vilse är han väl inte.

Rick sa...

Ja, enligt Frank S-H ska man kunna känna landskapet via dikten, än fast man inte varit där. Någon större reklam för Västergötland gör han ju inte.

Här kommer några till:

Halland:
rötter i duvstång, kan det inte ha gjort ont ändå

Jämtland:
int ha dy nå snys

Gästrikland:
ett flygetyg, ett flugelsug...man anar det andra gången

Clas sa...

hm...måste man alltså besöka Gästrikland två gånger för att uppleva landskapet?

kanska korta, rappa texter han skriver. jag letade upp den han skrev i en tidigare kommentar och där flyter han ju ut mer.

Rick sa...

Jo, det känns som om landskapen är för små för Lages målande skrivspråk. Kanske bättre att skriva dikt om europas alla länder?! Har faktiskt hört rykten om att han är på gång med en fågeldiktbok!

Clas sa...

så det har du...mmmm...det låter ju spännande. skriver han om olika fåglar då eller?

Steffes syrra sa...

Tja,fågeldiktboken är väl knappast ett alster som får mig att springa till närmaste bokhandel.Inte ens om den säljs på Akademibokandeln som ger poäng om du har ett Medmera kort.

Rick sa...

Jag tror att det blir som landskapsboken men med fåglar istället. Rykten eller sanning!?

Clas sa...

så det duger inte åt big sister steff??!! vad läser du då?

själv måste jag säga att det låter lite lockande...

Rick sa...

Ja visst gör det! Tänk att få starta morgonen med en fiskmåsdikt...

Steffes syrra sa...

Föredrar hellre fågelkvitter live.Ja,du Clas...nån bokmal är jag inte-tyvärr.Läser bara böcker på semestern och då gärna deckare.Har försökt att läsa innan jag ska sova men....hinner bara lägga huvudet på kudden så..zzzzzz...