tisdag, mars 18, 2008

Kassettband och Bröderna Peter

Bränna ner en bland CD går inte att jämföra med att spela in ett blandband. Blandbanden känns mer som ett riktigt hantverk då man var tvungen att vara beredd vid bandspelaren för att stänga av då låten var slut. I tidernas begynnelse då man spelade in från radion var man också tvungen att vara snabb för att inte få med radiopratarens röst. Jag vet ej hur många gånger Kaj Kindvalls eller Clabbes röst blev avklippta. Den största skillnaden är dock utseendet. Hur snygga är inte kassettbandet jämfört med en silverfärgad CD-R skiva? Här följer ett urval.

Agfa var inget märke jag använde mig av och hade en kassett följeordet Ferro blev jag tveksam. Jag vet fortfarande inte vad det står för men jag intalade mig att det lät "luddigare" an vanligt med Ferro. Men visst är den snygg!
Track var ett svenskt försök att konkurera ut japanska kassett företag. Har för mig att satsningen var stor och Track blev ganska kortlivad. Inte så jättesnygg design.
En senare modell av TDK. 120 minuters varianten användes inte så ofta. 90 minuters varianten var bättre då det oftast rymdes en LP på var sida. En äldre modell TDK. C-60 dög till att ha som blandband. Kunde även användas till att spela in en LP som var längre än 45 minuter. Det hände ofta att en låt blev halv på sida a och fick fortsätta på sida b, otroligt irriterande.
BASF banden var hatobjekt. Minns inte riktigt varför men jag tror att det var nåt med ljudet att göra. Troligtvis handlade det bara om ett dåligt tonhuvud (oj, det var längesen man fick säga tonhuvud!).
Maxell var i mitt tycke det coolaste kassettbandet. Otroligt snyggt och en härlig doft av sent 70 och tidigt 80-tal. Dels var det färgen på "C90" som var läcker och mönstret till vänster var häftigt. C60 banden hade röd text och C120 hade ljusgrön text.
Snygg Sony kassett. troligen från tidigt 80-tal. Chromeband...vad betyder det?
En kassett som var förebild till ett album med This Perfect Day. Nu är vi nere på tidigt 70-tal. C60 var rött.
Är detta den stora klassikern "Happy Tape"? Kan vara samma. Minns ej att det fanns något band som hette "Happy Sound". Den gick att köpa på Tempo och är den klart snyggaste kassetten av alla!

Vem är Peter Apelgren och vem är Peter Näslund?

Är bara tvungen att lägga in en länk till en rolig sketch från Kvarteret Skatan: http://www.youtube.com/watch?v=-cXKBv-h-0Q

9 kommentarer:

Anonym sa...

Ja vad innebar egentligen chrome? Lite som turbo och bilmotorer. Hade en kompis som ibland, när det var en riktigt bra skiva han ville spela in, köpte metallkasettband. Vad var det? Och visst var inspelning på kasettband ett riktigt hantverk. Man kände sig lite som en musikproducent när man,om det var en lång LP-skiva, med något darriga fingrar tonade ner en låt precis innan bandet tog slut./Alfons

Steffes syrra sa...

Men bäst var väl ändå när man spelade in från radion...med mick och kunde höra morsan i bakgrunden.

Rick sa...

Du menar att du tonade ner när det började närma sig slutet på kassetten? Jag körde abrupt slut på bandet sen vände jag. För att inte missa den tid som var emellan tog jag upp pickupen. Inte så mycket skivproducent där precis.

Rick sa...

Ingen som vill gissa vem som är Apelgren och vem som är Näslund?

Anonym sa...

Whiskeysketchen är underbar - keltiska druider, u-båt, trollformel. Fint när den ena inte kan hålla sig för skratt när Batra nämner trollpacka. 3-1 ikväll!/Alfons

Steffes syrra sa...

Har ett Philips C60 i min ägo.Kan informera om att inspelningen är ifrån april-78.

Svägerskan sa...

Hoppas verkligen att svågern din, Mr Muscle, får ta del av dom här bilderna. För han hade oxå koll på dom olika banden. Jag vet bara att jag fick alla hans "gamla" band, jag fick spela över tidigare inspelningar han själv gjort. Jag fick liksom aldrig själv sprätta plasten/guldtråden...(Luma, silverfärgade) jag tror det märket i övrigt var std hemma hos oss. Du kan väl höra dig för hos nån som vet)

Anonym sa...

Trevligt med en bild på TRACK... lovvärt försök fräcka kassetter... men håll de måttet... nä tyckte inte det sladdrig bandtransport med en ljudkvalitet som inte var på topp...

I LOVE YOU sa...

AV,無碼,a片免費看,自拍貼圖,伊莉,微風論壇,成人聊天室,成人電影,成人文學,成人貼圖區,成人網站,一葉情貼圖片區,色情漫畫,言情小說,情色論壇,臺灣情色網,色情影片,色情,成人影城,080視訊聊天室,a片,A漫,h漫,麗的色遊戲,同志色教館,AV女優,SEX,咆哮小老鼠,85cc免費影片,正妹牆,ut聊天室,豆豆聊天室,聊天室,情色小說,aio,成人,微風成人,做愛,成人貼圖,18成人,嘟嘟成人網,aio交友愛情館,情色文學,色情小說,色情網站,情色,A片下載,嘟嘟情人色網,成人影片,成人圖片,成人文章,成人小說,成人漫畫,視訊聊天室,性愛,性感影片,正妹,聊天室,情色論壇